Járványosan terjed az influenza!

Egyre több embert dönt ágyba az influenza
Egyre több embert dönt ágyba az influenza - © Illusztráció: Stockphoto
Nyíregyháza – Megyénkben két betegnél igazolták a vizsgálatok az influenzavírus jelenlétét.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15–21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal több, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A 100 ezer lakosra jutó több mint 171 új megbetegedés pedig azt jelenti, hogy országosan átléptük a járványküszöböt (156) – derül ki az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának adataiból.

Az év harmadik hetében három megye kivételével nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Megyénkben 94,4-ről egyetlen hét alatt 122,7-re nőtt a 100 ezer lakosra jutó új betegek száma. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus okozta megbetegedést Szabolcs-Szatmár-Beregben két esetben diagnosztizáltak. A betegek 26,6 százaléka gyermek, 33,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt.

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik héten kétszer annyi beteg (96) kórházi ápolása vált szükségessé influenzaszerű megbetegedés miatt, mint az előző héten (47). Huszonkettő új beteg kapott intenzív ellátást az előző heti nyolccal szemben és megháromszorozódott a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma is – áll a friss jelentésben.

Ne menjenek közösségbe!

Lapunk érdeklődősére dr. Ujhelyi János nyíregyházi gyermekorvos megerősítette, hogy napról napra nő a ­vírusos, felső légúti panaszokkal a rendelőjébe érkezők száma.

– Tömeges méretű megbetegedésről még nem beszélhetünk. Mint minden járványos időszakban, most is magas a gyermekek aránya, így azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy lázas, beteg gyereket ne vigyenek közösségbe.

KM-BM
hirdetés