Játékbabának hitték a guberálók a Nyíregyházán holtan talált csecsemőt

Akt.:
A helyszínelés pillanatai a Mező utcai kisbolt szomszédságában
A helyszínelés pillanatai a Mező utcai kisbolt szomszédságában - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Egy guberáló csoport tagjai halott csecsemőre bukkantak vasárnap Nyíregyházán, egy Mező utcai társasház előtti konténer mellett. A csecsemő korának, élve születésének és halála okának megállapítása igazságügyi orvosszakértő bevonása mellett zajlik, a megyei rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

Járókelők találtak rá vasárnap 19 óra körül egy halott csecsemőre Nyíregyházán, egy Mező utcai társasház előtti konténer mellett. Kérdéseinkre válaszolva a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Fehérvári Marietta elmondta: a csecsemő korának, élve születésének és halála okának megállapítása igazságügyi orvosszakértő bevonása mellett zajlik. – A megyei rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit, a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel bővebb tájékoztatást egyenlőre nem adhatok – tette hozzá.

Megyénkben az elmúlt években két hasonló eset történt: 2011-ben egy ibrányi lány a szülést követően a szekrényben rejtette el az újszülöttjét, tavaly pedig Nagykállóban, egy kültéri WC-ben találtak a rendőrök a 31 éves nő élve született csecsemőjének holttestére. Minkét esetben a kórházból érkezett jelzés a rendőrségre, hogy a beszállított nő szülés vagy vetélés utáni állapotban van, azonban az újszülöttről semmit sem tudni. A lakóhelyre kiérkező rendőrök találták meg a halott csecsemőket. Mint akkor is megírtuk: amennyiben az orvos­szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a baba halva született, akkor a rend­őrség nem bűncselekmény miatt indít nyomozást, hanem közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja tovább a haláleset körülményeit.

Még rajta volt a köldökzsinór

– Zokogva jött be hét óra előtt pár perccel a hajdúhadházi guberáló csapat egyik hölgy tagja, azt állítva, hogy egy csecsemő fekszik a földön – idézte fel lapunk kérésére a vasárnap történteket Anita. A helyszín közelében lévő csemegeboltban dolgozó lány azt javasolta nekik, nézzék meg újra, mert lehet, hogy csak egy játékbaba… Akkor érkezett a szomszédos utcából egy kutyáját sétáltató hölgy, akitől elkérték a mobiltelefont, hogy megvilágítsák a testet. A nő mondta, hogy odaadja készüléket, de ő nem akar ilyet látni. A fénynél már egyértelműen látszott, hogy a fal és a szemeteskuka között fekvő, meztelen újszülött nem játékbaba, még a köldökzsinór is rajta volt!

– Akkor visszajöttek a boltba, és értesítettük a rendőrséget – folytatja Anita, aki hozzátette: megviselték a történtek. – Az ember értetlenül áll a történtek előtt – kapcsolódott be a beszélgetésbe egy vásárló –, hiszen van inkubátor, oda is betehette volna. Elég forgalmas itt az utca, ha a közelben szült is a nő, ha esetleg sírdogált a baba, nem hallhatta senki. Remélem, megtalálják, aki ezt tette a babával. Az ilyen mindig lebukik, és meg is érdemli a büntetést – mondta. Úgy tudni, hogy a közelben van néhány boltnak kamerája, amit bekért a rendőrség, a felvételek segíthetnek megtalálni azt, aki a gyermeket szülte.

Amikor nem bűncselekmény

A magyar törvények értelmében, amennyiben bármilyen épület előtt vagy közterületen hagyják az újszülöttet, az bűntettnek számít, ha inkubátorban, akkor viszont nem.

– A 2000-es évek elejétől Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban is van Benjamin névre keresztelt babamentő inkubátor. Ez törvényes lehetőség a „gyermek­elhagyásra” azon anyáknak, akik nem tudják vagy nem akarják vállalni a gyermeküket – mondta el lapunknak Vitkai Éva.

A kórház sajtófőnöke hozzátette: itt bárki biztonságosan, az anonimitását megőrizve elhelyezheti a babát anélkül, hogy ezzel bűncselekményt követne el. Késleltetve, egy perccel később szólal meg a jelzés, ahogy az inkubátor ajtaját kinyitják, így a személy kiléte valóban titokban marad.

KM-SZA, BM


Megváltozott a jogszabályi környezet

A Btk. szerint aki mást megöl, 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A büntetés 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet, ha a cselekményt 14. életévét be nem töltött személy sérelmére vagy védekezésre képtelen személy sérelmére követik el. A törvény az élet kioltását bünteti a fenti büntetésekkel.

– Egy emberi élet az élve megszületéssel kezdődik, és a halálig tart. Az emberölés passzív alanya, azaz a sértett az élve világra jött újszülött is lehet, függetlenül az egészségi állapotától is, így akár a haldoklóval szemben is elkövethető e bűncselekmény. Ugyanakkor a halál beálltát követően emberölés nem követhető el, ezért a halva született gyermek ellátatlanul hagyása nem tekinthető emberölésnek. Éppen emiatt van különös jelentősége annak, hogy a gyermek élve született-e avagy sem.

– Jogtörténeti érdekesség, hogy a Btk. 1999. március 1. és 2003. március 1. között ismerte az úgynevezett „újszülött sérelmére elkövetett emberölés bűntettét”, mint az ember­ölés törvényileg privilegizált esetét, amely az általánostól enyhébben volt elbírálandó. E cselekményt az a nő követte el, aki a születő gyermekét a szülés alatt, vagy megszületett gyermekét közvetlenül a szülés után ölte meg, ezért ő 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntethető. A rendelkezés 2003. március 1-jétől már nincs hatályban, így ezért az elkövető az általános szabályok szerint felel – tájékoztatta lapunkat a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Toma Attila.


Nyíregyháza - Büntetőeljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit. Egy nyíregyházi társasház előtti konténer mellett találtak rá egy halott csecsemőre 2017. november 19-én 19 órakor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében, szakértők bevonása mellett...
hirdetés