Játékok, nem csak kicsiknek

Játékok, nem csak kicsiknek
Az elmúlt évtizedek legkedvesebb kiállítása tekinthető meg a Rákóczi várban, Szerencsen.

Juhász Attila játékboltot vezet Hegyalja kapujában. Két évvel ezelőtt akadt a kezébe egy – emberi léptékkel mérve – középkorúnak számító játékszer, megtisztogatta, majd a látvány emlékeket idézett, és ez szikrát gyújtott agyában. Megszállottként kezdte gyűjteni a régiesnek számító darabokat. – Nagy nosztalgiaként indult a játékok összeszedegetése, általános iskolai osztálytársakkal beszélgettem, emlékek kristályosodtak a gyermekkor homályából, miközben fel-felbukkantak a már-már elfeledett, de egykor féltve őrzött darabok – sorolja Juhász Attila. – Mintegy másfél éve már sikerült annyit begyűjtenem, hogy az üzlet egyik kirakatát megtölthettem velük egyfajta kiállítás gyanánt.

Nem fejezte be

Az eltelt időben beért a gyümölcs, a Rákóczi várban egy egész helyiséget sikerült berendezni a régi emlékekkel. A tárlat megnyitásán Rónavölgyi Endréné polgármester megjegyezte, a történelmi falak már sok értékes kiállításnak adtak otthont, de valamennyi közül ez a legkedvesebb. Nem vitás, felnőttek is szívesen merengenek a vitrinek előtt, a felhúzhatós kopogtató csirke, a viaszgyertya hőhatását kihasználó, suhanó motorcsónak, a babák, ólomkatonák egy kicsit visszarántják az időben az érdeklődőket, míg napjaink tinédzserei csodálkoznak – jé, ezekkel is lehetett játszani?

Juhász Attila persze nem fejezte be a gyűjtést, levelezéseken keresztül igyekszik felkutatni olyan embereket, akik játékgyárakban dolgoztak egykor, öreg házak padlásait bújja, katalógust készít, és azokra is gondolt, akik a távolságok miatt nem tudják megnézni a kiállítást, a darabok a szerencsijatekbolt.hu elnevezésű honlapon tekinthetők meg. A tárlat a várban az év végéig áll a nagyközönség rendelkezésére.

– Serfőző László –
hirdetés