Új trendek

2019.05.05. 13:15

A halbőr diktálja a jövő divatját

Egy izlandi cég Európában egyedülálló módon halbőr-feldolgozással foglalkozik, méghozzá környezetbarát módon.

Forrás: Shutterstock

A halbőrből a klasszikus tehénbőrnél erősebb bőrtermékek készíthetők. Bár a halbőr-kereskedelem jelenleg a globális bőrkereskedelem mindössze 1 százalékát teszi ki, de a jövőben ennek aránya nőni fog – írja az Origo.

A portál cikke szerint az izlandi Atlantic Leather vállalat jelenleg az egyetlen Európában, amely halbőrcserző műhellyel rendelkezik. Izland északi partján 1994 óta dolgozzák fel a lazac, a sügér, a tőkehal és a farkashal bőrét – írják.

Mint írják, a barnítási folyamat három-négy hétig tart, és 19 alkalmazott közel egy tonna halbőrt állít elő havonta.

„A hal jellegzetes szaga már a kezdeti szakaszban eltűnik. Olyan lesz az illata, mint bármely más bőrnek”

– idézi a cikk Gunnsteinsdóttir asszonyt, a cég alapítóinak lányát.

Ismertetik: a halbőr barnítási folyamata a klasszikus tehénbőripar eljárásával szemben a lehető leginkább környezetbarát. Az eljáráshoz az Izlandon elterjedt geotermikus energiát használják. A cég speciális gyártósora lehetővé teszi, hogy gyártás során minden egyes vízcseppet nyolc-kilencszer használjanak fel – mutatja be a folyamatot az írás.

Fotó: atlanticleather.is

A bőr ára halfajonként változik, de például a lazacbőrből 12 dollárba (nagyjából 3500 forintba) kerül egy négyzetméter.

A vállalat a legjobb európai divatházaknak szállít termékeiből. Gunnsteinsdóttir szerint téves elképzelés, hogy a hal bőrének finomnak és könnyednek kell lennie. „A halbőr valójában kilencszer erősebb, mint a hasonló vastagságú bárány- vagy tehénbőr” – mondja. „Ez azért van, mert a halbőr rostjai keresztbe is kiterjednek, nemcsak egy irányba. Ez sokkal tartósabb bőrt jelent azon termékeknél, amelyeknek igazán erősnek kell lenniük, mint a cipők, övek és táskák.”

 

A halbőr jelenleg a teljes bőrértékesítés kevesebb mint 1 százalékát teszi ki. A halbőr iránti fokozódó érdeklődés csökkentheti a veszélyeztetett kígyó- és alligátorfajok bőrtermékei iránti keresletet. Sőt, a halbőr használatának elterjedése hosszabb távon csökkentheti a tehénbőr felhasználását is – mutat rá az írás.

A teljes cikk az Origo oldalán olvasható.

Borítókép: illusztráció

Címkék#halbőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!