Javuló hozam és minőség

Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket
Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket - © Fotó: ÉKN
Nyíregyháza – Csökkenhet a jellemzően mediterrán térségből származó importtermékek kínálata.

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek. Az import termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.

– A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a hozamokat és a minőséget javítja, de akár egy-egy hónappal meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját – tájékoztatta lapunkat Andó Patrik.

Komoly hagyományok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kommunikációs munkatársa hozzátette: Magyarországon a zöldséghajtatásnak komoly hagyományai vannak. Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt tapasztalható az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol megtermelik a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát.

Andó Patrik szerint a hagyományosan legkorábbi termékek közül a retek, a hagyma és a salátafélék mellett mára már a teljes választék – paprika, paradicsom, uborkafélék, hajtatott sárgarépa, káposztafélék – a korai kínálat része. A kiskereskedelmi láncok mellett folyamatos a termékek megjelenése a nagybani piacokon is. Ezek alapján várható, hogy a következő hetekben minimálisra csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata.

Jelenleg itthon értékesítik

– A korszerű üvegházak terjedése mellett a korábbi elavult fóliaházakat is fokozatosan felváltják a nagy légterű, korszerű fóliaházak. Jelenleg mintegy 400 ezer tonna hajtatott zöldségfélét állítanak elő Magyarországon, melynek 90 százalékát itthon értékesítik. A fejlesztések eredményeként növekvő árualap a jövőben lehetőséget biztosít az exportpiacok bővülő ellátására is. Ehhez viszont szükséges a termelők szorosabb együttműködése, a sikeres közös értékesítés érdekében – tájékoztatott Andó Patrik, a kamara sajtómunkatársa.

Frissen kerül az asztalra

Vásárlói szempontból különleges értéket jelent, hogy a magyar hajtatott zöldségfélék minden nap frissen kerülnek a fogyasztók asztalára. A hajtatott termelés további értéke, hogy a zárt térben megvalósított biológiai növényvédelemmel vegyszermentesen lehet előállítani a különféle zöldségeket. Ezért is érdemes mostantól a magyar zöldségeket vásárolni a fogyasztóknak!

KM
hirdetés