Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán
© Forrás: időkép.hu
Nyíregyháza – Folytatódik a stabil időjárás, ami a levegőminőség romlását vetítheti előre, ugyanakkor a sok felhő ezt akadályozza.

Lakossági Tájékoztató

HBMKH Környezetvédelmi Mérőközpont Debrecen levegőminőségi ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza város levegőminőségi ügyeletét, hogy a tegnapi napon a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már nem érte el tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3)

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:

2018.01.25.-én: 44 μg/m3 volt.

Tendencia a következő két napra (01.27-01.28): Folytatódik a stabil időjárás, ami a levegőminőség romlását vetítheti előre, ugyanakkor a sok felhő ezt akadályozza. Összességben a PM10 koncentrációja az egészségügyi határérték körül vagy felett alakulhat.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

– Nyíregyháza MJV sajtószolgálata –

Időjárás-előrejelzés a légszennyezettség várható alakulása szempontjából

(2018.01.23-2018.01.27.)

Előrejelzés mára (01.23.):

Erősen felhős idő várható, kisebb csapadékkal, a levegőminőség kedvezően alakul.

Előrejelzés a következő három napra (01.24-01.26):

A hét második felében megnyugszik az időjárás, felhős, párás, rövid napos időszakok várhatóak, a levegőminőség romlása várható, a PM10 koncentrációja általában az egészségügyi határérték köré romolhat.

Tendencia a következő két napra (01.27-01.28):

Folytatódik a stabil időjárás, ami a levegőminőség romlását vetíti előre, ugyanakkor a sok felhő ezt akadályozza. Összességben a PM10 koncentrációja az egészségügyi határérték körül vagy felett alakulhat.

– Polyánszky Zoltán –
hirdetés