szon-sportoldal

2008.09.25. 14:34

Manchester helyett Demecserben

<p>Amikor Farkas Balázs 2006 októberében leigazolt a Dinamó Kijevhez, bizonyára úgy tervezte, hogy idén ősszel már stabil tagja lesz a csapatnak és mondjuk szeptemberben már BL-meccsken játszik.</p>

Ráadásul tavaly még Sir Fergussonnak is megteszett a játéka (az U 21-es kijevi csapatban), hogy elkezdődtek a tárgyalások arról, hogy Manchesterbe költözik. A kijeviek megfizethetetlen árat kértek érte, a felnőtt keretből viszont kitették. Ezért nyáron itthon edzett egyedül és bízott benne, hogy összejön egy szerződés. nem így lett, mert a kijeviek ugyan felajánlották az Avellinót, ebből viszont nem kért Balázs. Végül visszautazott Kijevbe és tovább készült a "fakóba". Edzett, meccsen játszott, most pedig ismét Demecserben van, pihen és gyógyul. Mankóval biceg, lábain kompressziós harisnyákkal. Miért?

– Hétfőn volt két hete, edzőmeccset játszottunk. A pálya talaja remek volt, egy sima sprint közben a térdem előbb mintha hátrabicsaklott volna, majd oldalra. Azonnal belehasított a fájdalom és éreztem, hogy komolyabb a baj. A pályáról még lebicegtem, azonnal lehűtötték a lábamat. Éjjel nem aludtam a fájdalomtól, másnap pedig elkezdtünk vizsgálatról vizsgálatra járni, amikor kiderült, hogy elszakadt a jobb térdemben a keresztszalag.

Végül úgy döntöttem, hogy idehaza műtsenek, hiszen a legnehezebb napokat a családdal tudom eltölteni. Hétfőn aztán Tatán egy magánklinikán dr. Knoll Zsolt megműtött. Az egész jó óráig tartott, amikor kiment az érzéstelenítő hatása, akkor bizony ismét nagyon fájdalmas volt. Szerdán jöttem haza Demecserben, itthon pihenek illetve járok majd be Nyíregyházára gyógytornázni. Most az a legfontosabb, hogy a rehabilitációt minél hamarabb kezdjem el és pontosan betartsam az utasításokat. Minden napra le van írva, hogy milyen gyakorlatokat kell végrehajtani és hová kell eljutnom. Három nappal a műtét után már ki tudom nyújtani a térdem, bár mankózni kell, fokozatosan már a súlyommal is terhelem. Öt-hat hét múlva már kerékpároznom kell - tudtuk meg az utóbbi napok történéseit a húsz esztendős játékostól.

Az természetes, hogy a fiatal játékos nincs feldobva, hiszen a sérüléstől függetlenül sem futott most vele a szekér. Felnőtt válogatottságban is megállt a háromnál, és nem róla cikkeznek.
- Úgy vélem az én helyzetben ez logikus következmény volt. Csak a tartalékoknál játszottam, a válogatottba se kerültem be, így aztán joggal nem voltam téma. Pályafutásom hullámvölgybe érkezett, de nagyon bízom benne, hogy ez meg fog változni. Az elsődleges az, hogy százszázalékosan felépüljek, ami négy-öt hónapot jelent. A szerződésem 2010-ig köt a Kijevhez, ám ha ott nem jutok lehetőséghez akkor szeretnék eligazolni. Mindneképpen külföldön akarom folytani, mert még fiatal vagyok és nagyon szeretnék jó csapatban és állandóan játszani. Nem vagyok türelmetlen, úgy érzem, eljön még az én időm - vallja Balázs.

Saját szalagjával

pótolták

Négy-öt esztendeje alkalmazzák a szakemberek az úgynevezett

anatómia keresztszalag-pótlást. Ennek lényege:

a térd eredeti anatómiáját állítják

helyre, a sérült saját, máshonnan kiemelt szalagjait

használják fel a mûtét során. Ezzel

a módszerrel a felépülés ideje három

hónappal lecsökken a hasonló mûtétekhez

képest. Knoll Zsolt korábban az Újpest

és a válogatott orvosa volt, és a hírek szerint

Balázs mûtétje nagyon jól sikerült.

Egyébként ez a módszer még nem igazán

terjedt el, de például az úszó Risztov

Éva mindkét térdét így sikerült

helyre hozni.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!