Jeges, vizes fejlesztések Nyíregyházán

Nyíregyházi közgyűlés
Nyíregyházi közgyűlés - © fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A tervek szerint új uszodával és jégcsarnokkal gazdagodhat a megyeszékhely.

Röpködtek a milliárdok és a százmilliók a csütörtöki, nyíregyházi közgyűlésen, melyek egyikét sem kósza felvetésként, kacsaként tálalták, hanem észérvekkel aládúcolt napirendi pontokként fogadtak el. Nem a levegőbe beszéltek – reális esélyként vetődtek fel a fejlesztési elképzelések. Amennyiben a pályázatokat pozitívan bírálják el, majdan pedig a tervek megvalósulnak, madarat lehet fogatni a megálmodókkal és a haszonélvezőkkel, azaz a városlakókkal.

Óvodákat korszerűsítenek

A napirendek előtt Nyíregyháza közbiztonságáért „Sztárek Ferenc–díjat” vehetett át Frecska István tűzoltó főtörzsőrmester. Miközben dr. Kovács Ferenc polgármester megkérte, hogy fáradjon ki a pulpitushoz, hangos „Parancs!” felkiáltással állt fel, majd indoklásként hallgathatta: „követendő példává vált az állomány tagjai közt, kivívta kollégái tiszteletét, méltán érdemelte ki az elismerést”.

A Magyar Telekom Nyrt. a megyeszékhely közigazgatási területén végzett szélessávú internet hálózatfejlesztési projektjéről tájékozódhattak a képviselők. Hegedűs András, a cég stratégiai igazgatóságának elemzője megjegyezte: közel 500 millió forintos beruházással az elmúlt év végére 6 ezer újabb háztartást ért el a nagy sebességű internet, ami a digitális város projekt része. Hagymási Gyula, a Pályázatok és Projektmenedzsment referatúravezetője megerősítette: az úgynevezett barnamezős területek rehabilitációja keretében mintegy 24 hektáros területet tennének rendbe a Tiszavasvári úti laktanya északi és déli oldalán, a projekt tervezett költségvetése 1,74 milliárd forint. Az integrált településfejlesztési stratégiai program keretében nyíló forrásból a korábbi katonai létesítmények helyén – amiket ingyen kapott meg a nyíregyházi önkormányzat az államtól – egyebek mellett üzleti és kereskedelmi fejlesztési parkot hoznak létre. Technológia transzfer-központot, parkokat, játszótereket, sportlétesítményeket, parkolókat alakítanak ki, az út- és a közműhálózat bővül, a fiataloknak „fecskeház”, az időseknek nyugdíjasház és -otthon épül. Nyíregyháza zöldterületeit 1,25 milliárd forintból fejlesztenék: felújítanák Benczúr és a Bessenyei teret, a Bujtos-ligetben lévő öt tó környékét, a kis- és a nagykörút mentét, a Bujtos utca, a Bocskai út, valamint az Arany János út térségét.

A gyermekintézményeket érintő programjában hat óvoda (Kereszt u. 8., Búza u. 17., Városmajor u. 1., Ferenc krt. 1., Kert köz 8., Fazekas János tér 25.) épületét korszerűsítik mintegy 700 millió forint összértékben.

Tornatermeket csinosítanak

Döntöttek a város kulturális életében markáns szerepet betöltő Bencs villa modernizálásában. Határoztak arról is, hogy a város pályázatot nyújt be annak a belvárosi uszodának az építésére, melynek helyszín a Continental Aréna – a volt bujtosi csarnok – környezetében lehet. Az épületben az 50 méteres uszoda mellett 400 fő befogadására alkalmas lelátó magasodna, és a bemelegítést szolgáló 25 méteres medencének is lenne hely a szociális egységekkel együtt – mindez 2,1 milliárd forintból valósulna meg.

A „vizesek” mellett a „jegesek” is örülhetnek: a Media Markt és a Penny Market melletti területen 350–400 millió forintból jégcsarnok épülne.

Öt iskola (a Zrínyi, az Arany, a Kölcsey, az Apáczai Csere és a Móricz) tornaterme is a mai kor igényeihez alkalmazkodva megszépül.

KM–LTL


Többmilliárdos barnamezős, zöldterületi és gyermekjóléti fejlesztések Nyíregyházán

Nyíregyháza – Csaknem 3,7 milliárd forint értékű, európai uniós támogatású, a terület- és településfejlesztési operatív program keretében megvalósuló barnamezős, zöldterületi és gyermekjóléti fejlesztésről döntött csütörtökön a nyíregyházi közgyűlés.
hirdetés