Nyíregyháza hírei

2013.05.04. 17:22

Új lakásotthonokba költöztetik a gyerekeket

Nyíregyháza - Kocsis Fülöp azt mondta, a sóstóhegyieknek nincs mitől tartaniuk.

Nyíregyháza - Kocsis Fülöp azt mondta, a sóstóhegyieknek nincs mitől tartaniuk.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és a Szabolcs megyei önkormányzat között 2011-ben létrejött ellátási szerződés alapján nyolc lakásotthont tart fenn a szeretetszolgálat Nyírbátorban, Balkányban és Nyíregyháza-Nyírszőlősön. Az előbbi két településen lévő épületeket korszerűsítették, ám a nyírszőlősi lakásotthonok felújításra szorulnak.

A Hajdúdorogi Egyházmegye nemrégiben egy uniós pályázaton több mint 298 millió forintot nyert, ebből az összegből pedig kiváltják a korszerűtlen nyírszőlősi lakásokat, az ott lakó gyerekeket pedig három, Sóstóhegyen felépített lakásotthonban helyezik el. Az ennek kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke elmondta, az egyház tevékenysége az elmúlt években kiszélesedett, a hitélet mellett a szociális ellátás és az oktatás területén is egyre aktívabb szerepet vállalnak. A céljuk az, hogy a lehető legnagyobb mértékben segíthessék a társadalmat – ezt szolgálja a nyírszőlősi lakásotthonok kiváltása is.

– A tapasztalatunk az, hogy a lakásotthonokban élő gyerekek és a környezetükben lakók jó hatással vannak egymásra, és kisebb súrlódások ugyan vannak, de azt kijelenthetem, hogy a sóstóhegyieknek nincs okuk arra, hogy a közösségük szétzilálásától tartasank. A célunk a gyerekek társadalmi integrációja, és bízunk abban, hogy a településrészen élők ebben partnereink lesznek – mondta.

Várkondi Gábor, a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ pszichológusa elmondta: Hajdúnánáson tárt kapukkal várnak mindenkit, aki szeretné látni, hogyan élnek egymás mellett a lakásotthonokban nevelkedő gyerekek és a környezetükben lakók, mindezért cserébe pedig nem várnak mást, csak kitárt szíveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!