Jégverés: Táborral segítették a családokat

Akt.:
A csűr előtti területen izgalmas sportversenyeken is részt vehettek a diákok
A csűr előtti területen izgalmas sportversenyeken is részt vehettek a diákok
Zajta – A jégverés és az önkormányzati diákmunka adta az ötletet az ingyenes tábor megszervezéséhez.

Portálunkon többször is beszámoltunk arról, hogy a június 21-ei jégverés óriási pusztítást végzett Zajtán is.

Ez a sajnálatos esemény és az önkormányzati diákmunka lehetősége adta az ötletet, hogy a családokat segíteni lehetne azzal, ha a gyermekeknek kulturált programlehetőséget teremtenének a nyári szünetben. Az ötletet megvalósítás követte, és Zajta német nemzetiségi önkormányzata megszervezte július 4. és 30. között a napközis táborát, melynek minden költségét vállalta.

A gyermekek felügyeletében, a programok megszervezésében az önkormányzat nyári diákmunkájában dolgozó történelem-német szakos egyetemi hallgató és két érettségizett fiatal vett részt.

A sváb csűr és környezete

– A napközis tábor a sváb csűrben lelt otthonra, amit a Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület ingyen bocsátott a rendelkezésünkre. A német közösségi terem közvetlen szomszédságában álló sváb csűr és gyönyörű környezete kiváló helyszín volt arra, hogy a gyermekek időjárástól függetlenül részt vehessenek a programokon – mondta el lapunknak a tábor vezetője, Husztiné Nagy Ágnes magyarországi németfolklór-oktató, aki egyben a német nemzetiségi önkormányzat elnöke is a községben.

– A tábor ideje alatt 18 tanuló magyarországi német dalokat, táncokat tanult, helytörténeti előadásokon és vetélkedőkön bővítették ismereteiket. Mindezek mellett sportvetélkedő, „seprűtánc”, székfoglaló, számháború, foci és még sok-sok közös játék tette izgalmassá a tábor életét. A szabadidő eltöltéséhez többek között pingpong, darts, tollaslabda, társasjáték, trambulin állt a fiatalok rendelkezésére.

Kirándulás hetente

– A táborozó diákoknak egyéb programokkal is igyekeztünk gazdagabbá tenni a vakációt. Hetente egy alkalommal kirándulásra is volt lehetőségünk – folytatta a tábor vezetője. – Voltunk a nagyari Luby-kastélyban, Fehérgyarmaton a moziba mentünk el, Jánkmajtison lovagoltak és íjászkodtak a gyermekek, ezen a héten pedig kedden a romániai Mogosán libegőztek és a szatmárnémeti Aquastarban fürödtek.

– Az utazásokat a Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület és a helyi önkormányzat kisbuszaival, illetve egy személyautóval oldottuk meg. Remélem, sikerült emlékezetessé varázsolni a gyermekek nyarát – tette hozzá befejezésül Husztiné Nagy Ágnes.

KM-MML


Jégkár: “Mindenki el van keseredve, tanácstalanok vagyunk mi, polgármesterek is”

Zajta, Rozsály, Nagyhódos – Több mint egy hónap eltelt már a háztetőket és az ültetvényeket pusztító jégeső óta, azonban a Szatmárban, közelebbről az Erdőháton élő emberek kilátástalannak tartják jövőjüket.

Vajon átjön a jég a nejlonzacsin? – Fogy a remény a tetőfólia alatt, a biztosító még nem fizetett

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Viharfelhők keringenek fölöttünk, s keleten a jégkárosultak többsége még mindig csak vár a segítségre.

„Fóliafalu” lett Rozsályból – összefogtak a falubeliek

Rozsály – Bár a napok megállíthatatlanul peregnek, Rozsályban nehezebben telik az idő a múlt keddi hatalmas jégverés óta. Az utcákat járva mindenfelé lefóliázott tetőket és gondterhelt arcokat látni. A kár hatalmas, az emberek pedig egyre kevésbé bizakodnak, amin a hétfői égszakadás sem segített.

Elképesztő légi felvételek a pusztításról

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szörnyű károkat okozott a jégeső. A katasztrófavédelem légi fotói többet elmondanak minden szónál.

Videó: Akár embert is ölhetett volna a jég Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Golf és teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, ahogy az emberek mesélték, mintha öntötték volna a felhők közül. Iszonyatos pusztítást végzett, leverte a cserepeket a házakról és összetörte az autókat. Csak azért nem sérült meg senki, mert a jégeső hajnalban volt, amikor legtöbben még aludtak.

Címkék: , ,hirdetés