Jégvert házak: lakhatási krízis fenyeget Uszkán

Segítségre van szükség, hogy minden megrongálódott uszkai otthont helyre tudjanak állítani
Segítségre van szükség, hogy minden megrongálódott uszkai otthont helyre tudjanak állítani
Uszka – Lakhatási krízis fenyeget Uszkán, ahol a június 21-ei ítéletidőben súlyos károkat szenvedett házak felét még mindig nem sikerült kijavítani.


A válsághelyzet kialakulását megelőzendő, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Szolidaritási Alapot nyitott, amelynek keretében gyűjtést szervez a község javára – adta hírül a moszlap.hu.

Létfenntartási gondok

Mint ismert, június 21-én óriási jégeső sújtott hét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községet, Uszkán különösen nagy pusztítást végzett az ítéletidő. A viharban 77, többségében magántulajdonban lévő ingatlant ért komoly jégkár. A kormányhivatal részletes felmérése alapján Uszkán 32,5 millió forintos kár keletkezett, de a helyreállítás még ennél is többe kerülhet. Tizenkét lakóházon teljes tetőcserére lenne szükség, melyek egyenként 1–1,5 millió forintba kerülnek. Ezt azonban nem tudják megfizetni a tulajdonosok, a károsult házakon nem volt biztosítás. Tekintettel arra, hogy a település lakóinak egy főre jutó havi jövedelme 15–25 ezer forint között mozog, a mindennapi létfenntartás is komoly kihívásokat jelent, ezért ebből az összegből a lakásbiztosítást sokan nem tudják megfizetni.

Lakhatatlanná válhatnak

A jégkár óta is rendszeresek az esőzések. A község lakói saját erőből képtelenek megoldani a tető javítását. Sem a helyreállításhoz szükséges anyagokat nem tudják megvenni, sem a szakmunkát megfizetni, ezek nélkül az őszi időszakban lassan lakhatatlanná válnak a házak.

Uszka önkormányzata vis maior pályázatot nyújtott be a jogszabályi kritériumokra figyelemmel. A Belügyminisztérium a különösen súlyos természeti károk mérséklésére vis maior előleget folyósított a településnek, ugyanakkor a magántulajdonokban keletkezett károk helyreállítási anyagköltségeire és a szakmunkára nincs pénzügyi és humán erőforrás.
Az ingatlanok további állapotromlásának és az emiatt fenyegető lakhatási krízis kialakulásának elkerülésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szolidaritási alap nyitásával gyűjtést szervez Uszka javára.

Számlaszám

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége arra kéri a helyhatóságokat, polgármestereket és mindenkit, aki szolidaritást vállalva teheti, hogy segítse adományaival a katasztrófa sújtotta települést!

A MÖSZ jégkár szolidaritási alapjának számlaszáma: 10103836–09701600–00000005.


Videó: “Éjszaka olyan, mintha szellemek járnának” – Fóliatető alatt “várják” a telet az uszkaiak

Uszka – Tető helyett fólia alatt élnek családok több hónapja a Szabolcs megyei Uszkán. Jég verte el a házakat, a nyár elején, hatalmas károkat okozott. Azóta mindennap rettegnek az újabb esőtől és attól, hogy hamarosan jön a hideg idő. Főleg azok vannak bajban, akiknek nem volt biztosításuk és pénzük sincs, hogy új tetőt építsenek. Ők azt várják, hogy az állam segít nekik – derül ki a tenyek.hu riportjából.
hirdetés