Jegybanktörvény – Megérkeztek a kormány levelei az Európai Bizottsághoz

Brüsszel, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Megérkeztek az Európai Bizottsághoz csütörtök délután azok a levelek, amelyeket a kormány a jegybanktörvény módosításáról intézett az európai uniós végrehajtó testület vezető illetékeseihez – közölte Olivier Bailly szóvivő az MTI-vel Brüsszelben.

Megerősítette egyúttal, hogy a levelek tartalmát a brüsszeli bizottság az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel szoros együttműködésben értékeli.
A testület délidei szokásos sajtótájékoztatóján Bailly még azt közölte, José Manuel Durao Barroso elnök és Olli Rehn pénzügyi biztos egyelőre nem kapta meg a Magyarországon előző nap bejelentett leveleket.
A kormány összesen öt levelet küldött a brüsszeli bizottság, az EKB és az IMF illetékeseinek. José Manuel Durao Barrosót Orbán Viktor miniszterelnök egyebek között azokról az intézkedésekről tájékoztatta, amelyek az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak a magyar jegybanktörvényhez fűzött megjegyzései nyomán történtek. Jelezte azt is: nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésébe mindaddig, amíg nem jár le Simor András jegybankelnök mandátuma.
Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke pedig Olli Rehn pénzügyi biztost tájékoztatta arról, nem kíván azzal a parlamenti bizottsági jogkörrel élni, hogy előterjesztést tegyen a monetáris tanács új tagjaira.
A brüsszeli szóvivő jelzése szerint mind a Barrosónak, mind a Rehnnek írt levél megérkezett a bizottságra.

-MTI-
hirdetés