Jegyeket, bérleteket – drágábban

Debrecen – Emelés: a lakosságot nem terhelik a gyakori áremelés „mentális hatásával”.

Egy lépcsőben, 15 százalékkal – november 1-jei kezdettel – emeli a tömegközlekedési menetjegyek árait a város – döntött így a debreceni képviselők testülete csütörtökön. Szeptember 1-jétől ugyanis a menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás az általános, 20 százalékos adómérték alá tartozik.

– Az egy ütemben megvalósítandó áremelés mellett számos érv szól – derült ki a főosztályvezetői indoklásból. Ez esetben például a lakosságot nem terhelik a gyakori áremelés „mentális hatásával”, a képviselő-testületnek, illetve a bizottságoknak egy hónap elteltével nem kell ismételten ugyanazzal a kérdéssel foglalkozniuk, a társaságok számára pedig tervezhetőbbé válik a következő év.

Fájdalmas

Bazsa György, a szocialista frakció vezetője ezt is fajsúlyos előterjesztésnek tartotta. „Szinte csoda, hogy ez a vállalat még működik, annyi minden sújtja” – jegyezte meg némi éllel.

Kozlok László (Függetlenek Debrecenért) ugyanakkor azt közölte: fiatal képviselőtársainak fogalmuk sincs a helyi tömegközlekedésről. „Sajnos az állam ekkora terhet rótt az önkormányzatokra, ezt le kell nyelni.”

Gadus István (SZDSZ) szerint az előterjesztett számok elfogadhatatlanok, hiába is hivatkozik mindenki a kormányzati intézkedésekre.

Kósa Lajos polgármester számára ugyanakkor képtelenség a városon számon kérni az emelést, mint azt is, hogy miért fogy a népesség.

Turi Gábor, az MDF képviselője hozzászólásában leszögezte, pártjának debreceni képviselőcsoportja nem óhajt beszállni abba a versenybe, hogy ki, kin, mit kér számon. – Nehéz megítélni az előterjesztés realitását és az emelés mértékét. De akárki is hozza a megszorító intézkedéseket, a debreceni városvezetés felelőssége fel fog vetődni – tette még hozzá.

„Semmilyen áremelés, amit tárgyalunk, nem örömteli. Sőt, kifejezetten fájdalmas” – fogalmazott Kósa, majd a testület áldását adta a november 1-jétől érvényes, új jegyárakra.

További döntések:

  • 1. Vagyonkezelő: Új elnök, régi vezér
  • 2. Távhődíj: Osztottak, szoroztak – emeltek
  • Részletes tudósítás a közgyűlésről  • hirdetés