Jegyzet: A logika három nyila

Jegyzet:  A logika három nyila
© Illusztráció: Getty Images
„Pistike, most nagyon figyelj oda! Ha gyorsan kiszámolod, hogy a 301-hez még mennyit kell dobnod, akkor kapsz egy piros pontot matematikából, ha pedig sikerül a nyilakkal éppen ennyit eltalálnod (és nem Lajoskát), akkor egy ötöst testnevelésből!” Bednárik Mónika jegyzete.

Aki szerint mindez egy vicces párbeszéd, azt megnyugtatjuk, a ma még csak elképzelt eszmecsere nem is olyan sokára az iskolai élet valósága lehet, hiszen a magyar szövetség olyan ügyesen lobbizott, hogy akár a tanterv, azon belül is a mindennapos testnevelés részévé válhat az angoloknál és hollandoknál nemzeti sportágnak számító darts.

Az sajnos bebizonyosodott, hogy hiába az akadémiai rendszer és a stadionok rengetege, a magyar foci egy jottányival sem lett jobb, sőt. Itt az ideje, hogy olyan sportág után nézzünk, ahol kibontakoztathatjuk szunnyadó tehetségünket. Mit nekünk kajak-kenu, úszás, vízlabda, kézilabda – amiben a világ élvonalába tartozunk –, keressünk valamit, amihez se paripánk, se fegyverünk és álmodjunk nagyot.

Persze a meggyőzés eredményességéhez az is hozzátartozik, hogy a felmérések szerint gyermekeink az alapműveletekben – osztás, szorzás, összeadás és kivonás – igen gyenge eredményt érnek el. No, ezt fejlesztik majd a nyilak dobálásával. Ötven pontot ér a darts-ban a legnagyobb dobás, a bull! Három bullért nem lenne jobb azon elgondolkodni, hogyan is tanítják a matematikát manapság, s hol veszett el a nebulók logikus gondolkodása?

Bednárik Mónika

Címkék: ,hirdetés