A sofőr fejét nézd!

A baleseti tudósítások általában is nagy érdeklődésre tartanak számot – különösen az online látogatók körében – , de talán az átlagból is kiemelkedik a sajószögedi eset, amikor a gyermekeit ellökte az önfeláldozó apa az áthaladási elsőbbséget nem biztosító személygépkocsi elől. Pap Gyula írása.

A konkrét baleset szerencsére nem végződött tra­gédiával, ám – ne feledjük –, időnként az őrangyalunk figyelme is lankadhat. Autót vezetve gyakran ta­lálkozhatunk az úttestre figyelmetlenül lelépő – netán telefont nyomkodó – gya­logossal, a zebrán átha­ladás helyett öklét rázó tébolyulttal. A babakocsiját az autók közé toló kismama fejében sem fordul meg egy pillanatra sem, hogy a közeledő limuzinos esetleg nem „százas”. Esztelen parára talán nincs szükség, de a jelenlegi közlekedési morál mellett egyáltalán nem árt az óvatosság. Nem mindenkinek jön le az az általánosságban is érvényes kőkemény túlélési szabály, mely úgy szól: akkor van elsőbbséged, ha megadják.

Mi lehet a tanulsága – ha van egyáltalán – a sajószögedi esetnek autósok és gyalogosok számára? Egy KRESZ-oktató tanácsa használhat: a sofőr fejét nézd, fiam, láthatod rajta, mire számíthatsz!

Pap Gyula
hirdetés