Jegyzet: Ártatlan, s pártatlan

Jegyzet: Ártatlan, s pártatlan
© Illusztráció: Getty Images
Szabad akaratú, önállású, ki némely szorosabb társadalmi vagy hivatali viszonyok által nincs lekötve, tetteiben akadályozva, külső felelősségektől mentes, semmi színezett párthoz nem tartozó, saját meggyőződését követő – a XIX. századi szócikkben imígyen festették le a függetlenség tónusait. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Hogy az új évezredben mi a tényleges jelentése, a sokszínű palettán egyenként, egyénenként érdemes megvizsgálni: mitől, kitől függ az, hogy valaki független? Nem húz se ide, se oda, megadja az esélyt mindegyik félnek, pártatlan, elkötelezettség híján befolyásolhatatlan. Regnáló polgármester bizonygatja, hogy márpedig higgyem el, ő se jobbos, se balos, se szélsőséges, nem hatja meg a narancssárga, a szegfűpiros és a zöld. Csak azt nézi, hogy a tárgyalópartner szándéka komoly, hogy a pályázati lehetőség vállalható, hogy a településen élőknek mi a valós igénye, hogy a takaróval meddig nyújtózkodhat, hogy megőrizze hitelességét választópolgárai előtt.

Október 12-én lehull a lepel, a voksolók ítéletet hirdetnek a függetlenség felett is. Hogy ez kinek lesz jó? Az attól függ…

Ladányi Tóth Lajos

 
hirdetés