Helyi közélet

2016.06.16. 11:21

Volt, van, s lesz beregi faipar

Vásárosnamény - Iparágában Európa egyik vezető vállalata, a svájci Krono csoport kezdte újra a gyártást.

Vásárosnamény - Iparágában Európa egyik vezető vállalata, a svájci Krono csoport kezdte újra a gyártást.

A beregi gyár fokozatosan, ez év őszére éri el a teljes termelői kapacitását, amikor is évi 300 ezer köbméter OSB-lapot tudnak majd szállítani szerte Európába. Zömmel külföldi értékesítést terveznek tehát, a gyártáshoz pedig évente félmillió köbméter, frissen kitermelt fa alapanyagra lesz szükség. Ezt Magyarország mellett Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából szerzik be. Hogy milyen tradicionális faipari üzemről beszélhetünk, azt jól példázza: rendszeresen tallózgattunk a Kelet-Magyarország régi számaiból, és legutóbb (2016. 06. 11., szombat) épp azt emeltük ki, hogy negyven éve adott hírt a lap a vásárosnaményi faforgácslapgyár bővítéséről.

Új korszak kezdete

Az eltelt bő négy évtized sok változást hozott, de a mostani fejlemény mindenképpen mérföldkőnek tekinthető. A gyár operatív üzemeltetése a menedzsment régi-új tagjaira vár: Kázmér Szilárd viszi a műszaki és termelési vonalat, s a többi terület, benne a kereskedelemmel Seregi Barnabásra vár.

– A régi gépsorokat leszereltük, s ezek helyett vadonatúj gépek érkeztek, valamennyi a legkorszerűbb technológiát képviseli. Az Interspan történetében olyan fordulóponthoz érkeztünk, amikor nem máshonnan áthozott, korábban már valahol használt gépek adják a termelés alapját, hanem újak, a legmodernebbek, külön ennek a gyárnak megrendelve és megtervezve – erősítette meg a valóban új korszak nyitását Kázmér Szilárd.

A gyár újraindításánál részben építhettek a régi dolgozókra, akik közül sokan kaptak újra lehetőséget, de a jóval modernebb technológia miatt szükséges volt a munkaerő frissítésére, megújítására is. Összességében száz ember, száz család életében jelent biztos jövedelmet a beruházás. A vezetői, középvezetői pozíciókba is igyekeztek megtalálni a tapasztaltabb szakembereket, így e körbe is hívtak korábbi kollégákat.

– Miként korábban, most is számítunk Vásárosnaményból és térségéből a vállalkozókra, akik már részt vettek a beruházás kivitelezési munkálataiban, ezt követően pedig a működtetésnél és üzemeltetésnél lehetnek partnereink. Komoly áttételes hatásról beszélhetünk: a mintegy száz ember foglalkoztatásán túl fuvarozók, karbantartók, beszállítók juthatnak megrendeléshez – ajánlja mindenki figyelmébe a lehetőségeket Seregi Barnabás.

A világ több pontján is

A Krono csoport több mint 50 éve gyárt faipari termékeket. A vállalatcsoport egy családi vállalkozásból nőtte ki magát, laminált faforgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemezgyártásban ma már Európa vezető társaságai között jegyzik. A konszern a világ különböző pontjain 11 telephellyel rendelkezik, ezek Svájcban, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban és az USA-ban találhatók. A Krono csoport székhelye Luzern (Svájc). A Swiss Krono Group összesen több mint 4 500 embert foglalkoztat.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában