Jegyzet: Belső békénk

Akt.:
Jegyzet: Belső békénk
© Illusztráció
Már csak két gyertyát kell meggyújtanunk az adventi koszorún, s már itt is a szeretet ünnepe. Számolgatjuk a pénzünket, tervezgetjük a meglepetéseket, közben a bevásárlás lázában elfelejtkezünk arról, hogy a környezetünkben nagyon sok család számára már az ajándéknak számít, ha minden nap jut egy kevés pénz élelmiszerre – M. Magyar László jegyzete.

Nem herdálják el a forintokat, nem szórakozzák el a pénzt, egyszerűen úgy alakult az életük, hogy kevés a nyugdíjuk, kevés a munkabérük, már ha van egyáltalán munkájuk.

Milyen bűvös szó is a karácsony. Benne van az otthon melege, az egymás iránt érzett szeretet, a gyertyák és a csillagszórók fényessége, kicsik és nagyok önzetlensége. Magában rejti a finom ételek illatát, az éjszakánként csomagolt ajándékok hadát, a rokoni összejövetelek idilli hangulatát, a véget nem érő családi játszadozást.

Lelkünket is készítjük már az ünnepre, s várjuk azt a megnyugvást, azt a kiegyensúlyozott belső békét, amely oly szorosan hozzákapcsolódik a szentestéhez. A teljességet jelentő legfelemelőbbb érzés azonban csak akkor tölt el bennünket, ha tudjuk: nemcsak a saját családtagjainknak teremtettük meg az önfeledt, gondtalan ünnepet, hanem – ha csak apró ajándékokkal és adományokkal is, de – hozzájárultunk mások, nehéz anyagi helyzetben lévő emberek karácsonyi boldogságához is.

M. Magyar László
hirdetés