Daliás izomzat

„Sorakozó, kettő, hadd nézzem. Pattogva, férfiasan, keményen. Neked elöl gyűrött a trikód. – Ja, lány vagy. – Nem baj. Humor, jókedv, daliás izomzat!” Ugye, megvan a Sándor György klasszikus? Pap Gyula írása.

Az igazi „tornatanár” (aki valójában test nevelő) szövegének hatásossága mit sem kopott, miközben az érintettek feladatköre a mindennapi testnevelés foglalkozással jócskán kibővült. Csak a buta ellenezte az ötletet, hogy a diákok kriminális egészségügyi mutatóin a rendszeres mozgásra ösztönzéssel akartak segíteni.

Az értelemszerűen nem erre a terhelésre tervezett infrastruktúra fejlesztése folyamatos, az esetenként méltán kritizált stadionbővítés mellett jó lenne számba venni, hány tornaterem, uszoda épült, újult meg az elmúlt időszakban jóval kisebb visszhangot kiváltva. A sportos tanerő erőfeszítéseit is érdemes díjazni, tényleges elkötelezettség és kreativitás kell a megugrott óraszám értelmes kitöltéséhez. Aki figyel, érzékel elmozdulást a mozgás örömének megszerzése irányába.

A nagyon várt egészségügyi hatás elérése vélhetően hosszabb folyamat és az életvitel egyéb összetevőinek, például a táplálkozási szokásoknak a módosulása is szükséges hozzá. Addig pedig: „a felmentett tanulók kihozzák a bordásfalat…”

Pap Gyula
hirdetés