Dráma és méreg

Akt.:
Dráma és méreg
© Fotó: AFP
A mi generációnknak ez jutott. Hogy megint nem láthatja játszani a magyar válogatottat világbajnokságon. Mi, negyvenesek valamennyire még szerencsések vagyunk, hiszen a legutóbbi magyar részvételt hozó világbajnokságot, 1986-ot, Mexikót átéltük. Már amennyire szerencsésnek mondhatja magát az ember egy 6–0-s vereség emlékével… Bodnár Tibor írása.

Legutóbb a brazilokat érte hasonló trauma. Otthon kaptak ki a németektől 7–1-re az elődöntőben, egy nemzet volt oda. Vasárnap az a meccs is szóba került a világbajnokságok és a futball történetével foglalkozó televíziós sorozatban. De képernyőre került Marco Rossi 1982-es mesterhármasa a brazilok ellen, Paul Breitner, amint két világbajnoki döntőben is gólt szerez, a németek 1990-es elsőségét jelentő Andreas Brehme-tizenegyes vagy Roberto Baggióé, amikor az égbe lőtte 1994-es fináléban.

Biztosra vehetjük, hogy drámai pillanatokból, meccsekből most sem lesz hiány. Kezdődik a várva várt futballünnep, a világ legnézettebb sporteseménye. 1978-ban még a tizenhat résztvevő között is helyünk volt, Mexikóban a huszonnégyek mezőnyében voltunk ott, amióta 1998-ban harminckettőre duzzadt a létszám, azóta nincs helyünk a futballelitben. Majd talán 2026-tól, amikor negyvennyolcra duzzad a létszám? Ne vegyünk rá mérget…

– Bodnár Tibor –
hirdetés