Jegyzet: Elmetszett, kicsiny élet

Jegyzet: Elmetszett, kicsiny élet
Egy férfi Füzesabonyban leszúrta saját fiát, a kiérkező hatóság nem tudta kimenteni a pajzsként használt hat­éves kisfiút a dühöngő apa karjaiból. A tudósítás szerint a rendőrök nem használhatták a fegyverüket, csak egy gumibottal próbálta egyikük „elterelni” az eszét vesztett férfi figyelmét, míg másikuk erősítést kért. Mindhiába – Csáki Alexandra jegyzete.

Számtalan kérdés merült fel bennem a tragédia kapcsán: Mikor lőhet egy rendőr, ha nem akkor, amikor egy gyerek az életéért könyörög a saját apjához? Hány erőszaknak kitett anyának, gyereknek kell még meghalnia ahhoz, hogy ne kösse gúzsba néhány papírra vetett mondat a hatóság kezét?

Egy impotens törvény miatt meggyilkoltak egy kisfiút. Beszélnek róla még néhány hétig, az apát pár évre börtönbe zárják, aztán elfelejtjük ezt a borzasztó históriát, és továbbsodor minket az élet. Egyetlen ember azonban soha nem feledi ezt a napot: az édesanya, aki már nem kísérheti be kézen fogva első nap az iskolába a fiát, nem csókolhatja meg büszkén az érettségi után, nem táncolhat az esküvőjén.

Ez jusson eszébe a törvényalkotóknak is, amikor a gyermekeik csillogó, nevető szemébe néznek!

Csáki Alexandra
hirdetés