Helyi közélet

2012.03.14. 07:30

Tyúkjóléti intézkedés

Hamarosan eljön az idő, hogy tényleg arany tojást tojó tyúkokról beszéljünk... És nem csak a közelgő Húsvét apropóján jönnek szóba a szárnyasok, hanem a lassan (de biztosan) egyre feljebb kúszó tojásárak révén is a figyelem középpontjába kerülnek. Tarnavölgyi Gergely jegyzete

Hamarosan eljön az idő, hogy tényleg arany tojást tojó tyúkokról beszéljünk... És nem csak a közelgő Húsvét apropóján jönnek szóba a szárnyasok, hanem a lassan (de biztosan) egyre feljebb kúszó tojásárak révén is a figyelem középpontjába kerülnek. Tarnavölgyi Gergely jegyzeteIdén, január elsejétől az Európai Unióban csak az új típusú ketreces berendezésekben szabad tojástermelést folytatni. Ezeket a ketreceket fel kell szerelni – a rendelet alkotók szerint – a tyúk kényelmét szolgáló berendezésekkel úgy, mint tojófészek, ülőrúd, karomkoptató, kapirgáló tér.

40 forint alatt már akciósan sem nagyon lehet tojást találni: így valóban nem lesz olcsó mulatság a húsvéti lakoma. Az év elején életbe lépett tyúkjóléti intézkedések  következménye, hogy a boldog tyúkok vidáman énekelnek ketreceikben. 

Azonban az előírások révén visszaesett a hazai tojástermelés, ennek pedig az a folyománya, hogy drágább a tálcákon kínált „végtermék”. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy az áremelés a termelők, tyúktartók „bűne” – téved. Az ágazat az uniós előírások miatt van hihetetlen nyomás alatt. A tojók ugyan vidámak, ám a gazdák meglehetősen borúsan látják a helyzetüket.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában