Nagyvilág

2011.01.15. 09:27

Külföldi diplomaták látogatnak az iráni nukleáris létesítményekhez

<p>Teherán meghívására kétnapos látogatást kezdenek szombaton külföldi diplomaták az iráni nukleáris létesítményekben. A natanzi urándúsító üzembe, valamint az araki nehézvizes reaktorhoz szervezett "túrára" szóló meghívást az FNA iráni hírügynökség és a BBC szerint Kína, Oroszország és az Európai Unió visszautasította.</p>

Ali Asgar Szoltanijeh, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez(NAÜ) akkreditált iráni képviselő ugyanakkor a meghívottak névsorát ismertetve nem számolt be arról, hogy lennének országok vagy szervezetek, amelyek távol maradnak az eseménytől. Mint közölte, Kína, Oroszország és a soros EU-elnökséget betöltő Magyarország mellett Szíria, Venezuela és Omán, valamint a NAÜ, a leszereléssel foglalkozó El Nem Kötelezettek Mozgalma (NAM), a fejlődő országok ENSZ-en belüli csoportja (G-77) és az Arab Liga képviselője kapott meghívást a látogatásra. AZ AFP diplomáciai forrásai szerint ugyanakkor nem hívták meg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselőit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott a meghívással kapcsolatban, hogy a mostanihoz hasonló látogatások nem helyettesíthetik a NAÜ-ellenőrök vizsgálatát, de hasonlóan fogalmazott az EU is, közölve, hogy a NAÜ munkatársai illetékesek az iráni atomlétesítmények vizsgálatában.

Teherán szerint a kétnapos látogatás a bizalomépítést szolgálja a vitatott iráni atomprogram kapcsán. "Nincs olyan ország a világban, amely bemutatná másoknak a nukleáris létesítményeit. Ez annak a jele, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés célú" - fogalmazott Szalehi, hozzátéve, hogy az araki reaktornál bemutatják majd a gyógyítás terén elért felfedezéseiket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!