Tour

2019.11.25. 17:30

Sajtjáról is híres a „rossz út” környéke

A Tour áthaladtakor a települések apraja-nagyja az út szélén buzdítja a kerékpárosokat.

Fotó: unknown

Mintha a felhők közül repülne alá a győztes bicikliversenyző, csak a szárnyai hiányoznak. A mezőny mögötte tekerő tagjai még verejtékezve nyomják a pedált, ő már az égbe tartja karjait, csillog arany színű meze. Ez utóbbi az igazi versenyeken valójában sárga, és egy-egy etap győztesének van joga viselni.

Szokatlan szobor

A Tour de France in Pyrenees vádlikat próbára tevő szakasza innen kissé távolabb vezet, hiszen egy autópálya-pihenőben vagyunk az A64-esen Lourdes után, Pau előtt. Az emelkedő, amelynek a kissé szokatlan szobor emléket állít, a Pireneusok egy közeli hágója, a Col du Tourmalet.

Baszkföld franciaországi részén az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz felé hajtunk, bal oldalon végig kísér bennünket a Földközi-tenger óta a Pireneusok vonulata.

A mi Alföldünkre emlékeztető asztalsima vidéken fut az autópálya. Csak itt, a hurkot képező szalagon küzdő versenyzőket látva juthat eszébe a kényelmesen autózó turistának a közeli hágó erőpróbája.

A Col du Tourmalet 2115 méter magasan vezet az ormok között, a legmagasabb olyan hágó a hegységrendszerben, amelyen burkolt az út. Sainte-Marie-de-Campan fekszik a hegy keleti lábánál és a La Mongie síközpont a felfelé vezető út kétharmadánál. A nyugati oldalon egy Baréges nevű falu található Luz-Saint-Sauveur városa fölött.

A hágó nevének jelentése „rossz út”, és ez igen baljós előjel a versenyzőknek. A televíziós közvetítéseken látható, hogy a Tour áthaladtakor a települések apraja-nagyja ott örül velük az út szélén. Aki pedig nem csak a bike szerelmese, annak itt mondjuk el, hogy Tourmalet az esztendő további 364 napján sajtjáról is híres, amelyet hegyoldalakban legelő birkák tejéből készítenek.

E sajtból a benzinkút melletti árudában vásárolhat az utazó. Amig kóstolgatja, eszegeti, körbesétálhatja a parkot. A táblák precíz megfogalmazású tájékoztatójában megtalálhatja a monumentális alkotásra, és a versenyre vonatkozó legfontosabb adatokat.

A Le Tour de France dans les Pyrenees Jean Bernad Metais munkája, és 1996 óta csalogatja az autópályán erre hajtókat. A szerpentint jelképező szalag, népszerű nevén a „hurok” legmagasabb pontja 18 méter magas. Jó messziről látszik a tetején kerekező figura, el se lehet téveszteni a kijáratot a pályán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában