Jegyzet: Keserédes karácsony

Jegyzet: Keserédes karácsony
© Illusztráció: KM-archiv
Túl bő a karácsonyra kapott ruhája? Szorít a márkás cipő vagy a karóra? Lefagy a napokban kidobozolt és beüzemelt számítógépe vagy okostelefonja? Ahelyett, hogy azon bosszankodna, mennyi utánajárásába fog kerülni, mire az üzletben kicserélik, megjavítják mindezeket, azt tanácsolom, hogy örüljön! Palicz István jegyzete.

Legyen boldog, hogy ennyi mindennel halmozták el idén karácsonykor (is) a szerettei, és önnek nincs más dolga, mint az apró hibákat, hiányosságokat korrigálni!

Mindezt nem a karácsonykor elfogyasztott alkohol mindent megszépítő (utó)hatása, még csak nem is a derűlátó alaptermészetem mondatja velem, sokkal inkább az elmúlt napok szomorú tapasztalatai. Az ünnepi bevásárlás sok családnál elmaradt, vagy újra csak a legolcsóbb, akciós holmik kerültek a kosárba. Nem kevesen, tudatosan az utolsó órákban vásároltak-koldultak karácsonyfát az árusoktól viliakor, hogy szinte ingyen vihessék haza a fenyőt. Kedden százak állnak sorba egy tál ingyen gulyásért az egyik nyíregyházi étterem előtt. Nő és férfi, gyermek és felnőtt, cigány és magyar mohón markolt bele a friss kenyérszeletekbe, majd meg sem várva, hogy hűljön egy keveset a leves, azonnal nekilátott a mesébe illő karácsonyi ebédnek. Mások csak az ételhordójukat küldették el egy „bevállalós” szomszédjukkal, mert szégyelltek részt venni a szeretetvendégségen.

Ezek közül az emberek közül bizonyára sokan cserélnének azokkal, akiknek most az a legnagyobb problémájuk, hogy nem stimmel az ajándékuk színe, mérete, és a boltok ünnepi zárva tartása miatt tegnap kétnapos kenyérrel kellett megenniük a karácsonyi menü maradékát.

Palicz István
hirdetés