Jegyzet: Magyaros

Tarnavölgyi Gergely
Tarnavölgyi Gergely
Az államfő hétfői lemondása mellett szinte eltörpült a hír: új jogszabályt hozott a hungarikumokról az Országgyűlés. Létrejön a Hungarikumok Gyűjteménye, amelyet a Hungarikum Bizottság állít majd össze. Tarnavölgyi Gergely jegyzete


Kell, sőt kötelező megismertetni és életben tartani, értékének megfelelő helyén kezelni a magyarságnak minden azon elemét, amely a több mint ezer éves történelmünk során nemzetközi rangot és elismerést szerzett az országnak! Így a hungarikum a törvény szerint olyan kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. 

A Hungarikum Bizottságba egy-egy tagot ad többek közt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, de a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is, míg a Magyar Állandó Értekezlet három, addig az Országgyűlés két tagot delegál a testületbe.

Gyorsan elhesegettem a gondolatot, ami a hír hallattán először átfutott az agyamon, miszerint az egésznek a célja maga is egy hungarikum: pártközeli emberek újabb bizottsági székbe történő beültetése, és munkájuk közpénzen való „honorálása”.

– Tarnavölgyi Gergely –
hirdetés