Jegyzet: Málnaszörp és fröccs

Akt.:
Nyíregyháza, 2013. november 18. Nagyfeő Gábor kocsmáros fröccsöt készít egy nyíregyházi italboltban 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt.
Nyíregyháza, 2013. november 18. Nagyfeő Gábor kocsmáros fröccsöt készít egy nyíregyházi italboltban 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt. - © MTI Fotó: Balázs Attila
A fene gondolta volna, hogy amiért anno isteneltem, amit gyakorta cekkerben kellett hazavinni, az bizony immáron Hungarikum. Kedden gálát is rendeztek a két tucatnyi Hungarikum tisztelétére, amely soraiban ott van a szikvíz. Mán László jegyzete.

Pár évtizede szinte naponta jártam a Holló utcára szódáért. Igaz, nem volt könnyű cipelni a pár üveg szódát, mégis szívesen jártam, mert jó volt nézni, ahogyan Gunyecz bácsi dolgozik, ráadásul az öreg mindig szívesen mesélt a szódáról, a töltésről.

Később aztán kezdett megvilágosodni, hogy ez valóban valami csodaszer, igazi unikum, immáron Hungarikum. Mert például Bakos Béla bácsi, a Szpari akkori mindenese, gyúróként egy üveg szódával rohant be a pályára a sérült focistákhoz. A széndioxiddal dúsított kótaji víz aztán hűtött, fájdalmat enyhített, sebet gyógyított, igazi csodaszer volt. Sőt! Rémlik egy nemzetközi kupameccs, amelyen az MTK a Torino ellen játszott, és amikor nagy balhé ütött ki a pályán, a szódásüveg fegyverként is funkcionált.

Szóval univerzális a szikvíz, méltán emelték ilyen rangra. Megérdemelten, mert a málnaszörp és a fröccs is csak akkor igazi, ha szódavízzel, bocsánat szikvízzel készül.

Mán László 

Címkék: , ,hirdetés