Megint meleg az almáspite

Akt.:
lllusztráció
lllusztráció - © MTI Fotó: Balázs Attila
Megmaradt a megalázó pillanat, amikor a szüleim kertjéből elvittük a felvásárló telephelyére a meggyet, és azzal fogadott: már csak a fele pénzt adja érte, mint amit telefonon megbeszéltünk. Előfordult ez uborkával, paprikával és almával is, de még örülhettünk, ha nem az várt: vigyük, ahová akarjuk, nem kell. A kávé és pálinka ajándékcsomag ritkán olajozta meg az átvételt, maradtunk azok, amik: kiszolgáltatott kistermelők. Nyéki Zsolt írása.

A klasszikus háztáji gazdálkodás megszűnésével és a birtokok koncentrációjával a tét nagyot változott az elmúlt húsz évben, a helyzet viszont nem sokat… Amikor valaki 13 forintban határozza meg egy kilogramm alma árát, feltételezve, hogy az tükrözi az összes költséget és a tisztes hasznot is, vagy nem ért hozzá, vagy olyan pozícióban van, hogy kénye-kedve szerint diktálhat. A rendszerváltásig visszanyúló agrártörténelmünk inkább utóbbira szolgáltat példákat, s ezt erősíti meg a mostani szezonindító is az alma hazájában, a mi megyénkben.

Ha a tavasztól őszig (bocsánat: a metszési munkákkal télen is) dolgozó gyümölcstermesztők most belemennének az egy kiló gyümölcs kontra egy gömb fagylalt árösszevetésbe (13/150-200), garantált lenne a gutaütés, még ha léalmáról is van szó. Érthető, főleg úgy, hogy más sebeket is feltép ez az ajánlat, felidézi például a Lajtán túli képet a mai napig lenézett kelet-közép-európai vidékről a bauerekkel (parasztokkal). Bizonyára alaptalan a feltételezés, hogy van itt megint egy nyugat-európai cég, amely így akarja garantálni magának az elvárt profitot, ahogy az történt számos más iparágban is, leglátványosabban talán a bankszektorban. Jó vadászmező vagyunk, egyre jobbak, mert Nyugat-Európa jóléti államaiban (bár még mindig nagyon gazdagok) a „boldog békeidőkben” elért fejlődés megtorpanni látszik. Olyan tényezők kezdik ki a szociális ellátórendszerüket, mint a lakosság öregedése, az eddig csöndesen robotoló vendégmunkások korszakának is vége, az integrációs válsággal morális és gazdasági krízis jár együtt.

Na, de ez messzire visz, nekünk meg itt van ez az alma, amelyért bagót akarnak adni, hivatkozva a világpiaci helyzetre és a kínai almasűrítményre, amely valahol hegyekben áll. Kicsit misztikus, és az elmúlt húsz évben mindig ez volt a feldolgozók ütőkártyája. Új lapot kellene húzni.

– Nyéki Zsolt –

Címkék: , ,hirdetés