Nem erdélyi. Partiumi!

Mintha már elfelejtenénk a történelmi Magyarország egyes területeinek a nevét, ugyanis néhány hírügynökség erdélyi jelzővel illeti mindazokat, akik a magyar–román határ túloldaláról jönnek az anyaországba. Szerdán is arról hallhattunk a hírekben, hogy „a Sziget Fesztivál nyolcmilliomodik látogatója egy erdélyi leány lett, aki Szatmárnémetiből érkezett”. M. Magyar László jegyzete.


Magyarország történelmében valóban voltak olyan időszakok, amikor Erdélyhez tartoztak a partiumi megyék, azonban Partium nem a történelmi Erdély része. Félő, hogy a felnövekvő nemzedékek már nem ismerik ezt a történelmi-földrajzi kifejezést, az ifjabb generációk tagjai számára napjainkban ezért már minden erdélyi, aminek Romániában magyar vonatkozása van, holott a Partium, mint külön régió, zászlóval és címerrel is rendelkezik.

Legalább valljuk be, ha nem hallottuk eddig a Partium szót, nem szégyen sohasem megtanulni, ha pedig ismerjük, akkor használjuk bátran a Magyarországhoz közeli Arad, Bihar, Máramaros, Szatmár, Szilágy megyékre és az ottani településekre! Erre kötelez bennünket a magyar múlt és az ott élő lakosság iránti tisztelet!

M. Magyar László
hirdetés