Nagyvilág

2010.12.07. 21:27

Hat milliárdos megtakarítási program Írországban

<p>Írország kormánya kedden a parlamentben a köztársaság történetének legszigorúbb költségvetését nyújtotta be.</p>

A dublini kabinet jövő évben hat milliárd eurót akar megtakarítani, részben a jóléti kiadások csökkentésével, másrészt pedig az adórendszer átalakításával - annak érdekében, hogy az ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutalaptól kért segélycsomagot. Az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan szerint az ország csak ezzel a példátlan megszorító csomaggal képes elkerülni a csődöt. Írország kormánya egy négy éves költségvetési megtakarítási programmal összesen 15 milliárd eurót akar megtakarítani, hogy újra ellenőrzés, vagyis az uniós 3 százalék alá tudják vinni az államháztartási hiányt.

Csökkentették a kiadásokat

A dublini kormány által benyújtott jövő évi költségvetési tervezetben többek közt 4 és félmilliárd euróval csökkentették a kiadásokat. Ezen kívül a tervezetben másfél milliárd eurós adóemelést is szerepel. Írországban rekord nagyságú, a bruttó hazai össztermék (GDP) 32 százalékának megfelelő összegű államháztartási hiány alakult ki az idén, amit főként a bankszektor rendbetételének költségei okoztak.

Az ír pénzügyminisztérium adatai szerint jövőre 12,2 százalékra akarják csökkenteni az államháztartás GDP-arányos hiányát. A válság enyhítésére összesen 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot ajánlott fel az Európai Uniós és a Nemzetközi Valutaalap. A segélyt az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben hivatalosan megszavazták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!