Jegyzet: Tanmese

Jegyzet: Tanmese
A tankönyvellátásról szóló törvénytervezetet a szaktárca vasárnap küldte meg a parlamentnek, és várhatóan ma szavaznak is róla. Ennyi idő alatt képtelenség egyeztetni a piaci szereplőkkel és talán a képviselőknek sem elég egy nap arra, hogy felelős döntést hozzanak, de nem ez a legnagyobb gond – Száraz Ancsa jegyzete.

Ha a törvényt elfogadják, a tankönyvek kiszállítása mellett a tartalmi és fizikai előállításuk is állami monopólium lesz. Az indoklás szerint azért, hogy „a szabad piaci mechanizmusokra épülő közszolgáltatások funkciózavarai ne okozhassanak ellátási nehézségeket”. A zavarokról csak annyit: soha nem volt még annyi probléma a tankönyvek kiszállításával, mint az idén, amikor mindent a KELLO intézett – központilag.

Sok a pedagógus a családban: hallottam eleget az Apáczai könyveiről, a Mozaik munkafüzeteiről, arról, melyiket hol és hogyan érdemes alkalmazni. Egyébként a kontroll most is működik, hiszen a pedagógusok csak a minisztérium által jóváhagyott tankönyvek közül választhatnak – olyat, ami az iskolájuk, sőt, az osztályuk adottságainak megfelel. A jövőben viszont nem lesz választásuk. És hogy ez kinek jó? Az egyeniskolák egyendiákjainak biztosan, annak pedig különösen, aki ezért a szép feladatért szép summát kap majd. Tankönyvbe illő példa ez is, lassan megtanuljuk.

– Száraz Ancsa –
hirdetés