Jelentős eltérés mutatkozik a Gergely- és a Juliánus-naptár között

Az ukrán Mikulás idén is 12 napos eltéréssel érkezett Nyíregyházára, mert a julián naptárban ennyi a késés a Gergely-naptárhoz képest
Az ukrán Mikulás idén is 12 napos eltéréssel érkezett Nyíregyházára, mert a julián naptárban ennyi a késés a Gergely-naptárhoz képest - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Csak a keresztény világban írunk majd 2018-at, a zsidó és az iszlám időszámítás is „mást mond”.


Sokan fogják eltéveszteni a dátumozást az új esztendő első napjaiban, kezünk még automatikusan 2017-et fog a papírra róni.

Csúszás a szökőnapok miatt

De milyen évet is írunk valójában? A mi naptárainkban 2018 lesz, ám azt tudjuk, hogy csak a keresztény világban. Jelentős eltérés mutatkozik ugyanis a Julius Caesar által bevezetett julián- (vagy Juliánus-) naptár és a szökőnapok összeadásából kijött csúszások miatt módosított Gergely-naptár között. A zsidó időszámítás szerint hamarosan 5778-at írunk. Az iszlám naptár számítása 622-ben kezdődött, (amikor Mohamed Mekkából Medinába költözött). Az átszámítás egy bonyolult művelet, mert a Holdhónapokban számolt év nem azonos a Gergely-naptár éveivel, a lényeg, hogy ők 1439-et írnak majd. A hinduk Krisna tevékenységétől származtatva 5120-ba lépnek, míg a buddhisták 2560-ban élhetik napjaikat.

Párhuzamosan zajló

Külön irodalma van annak, hogy bizonyos párhuzamosan zajló, de időben eltérő történelmi események ugyanazok lehettek, csak más időszámítás szerint voltak lejegyezve.

KM
hirdetés