Jelentős fejlesztések kezdődnek három magyar-ukrán határállomáson

Nyíregyháza – Három magyar-ukrán határállomáson kezdődnek fejlesztések egy 7,6 millió euró (több mint 2,4 milliárd forint) költségvetésű uniós program segítségével – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.

A beruházás keretében december 6-áig a beregsurányi-asztélyi közúti határátkelőhelyen rendészettechnikai és informatikai eszközöket telepítenek, a záhonyi-csapi határállomáson közös kapcsolattartási szolgálati helyet hoznak létre, nyelvi és szakmai képzéseket indítanak, a tiszabecsi-tiszaújlaki határátkelőhely magyar oldalán lecserélik az útlevélkezelő fülkéket, Tiszaújlaknál (Vilok) pedig ideiglenes vízi átkelőhelyet alakítanak ki.

A beregsurányi határátkelőhelyen emellett kamionterminált építenek, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bonyolítja le. A terminál kivitelezését a magyar kormány 330 millió forinttal támogatta – tájékoztatott a BM.

A fejlesztés a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) Határon Átnyúló Együttműködési Program Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között című projektjének keretében zajlik. A programban az Országos Rendőr-főkapitányságon mint vezető partneren kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Ukrán Állami Vámszolgálat, az Ukrán Állami Határőrizeti Szolgálat és a csapi vámszolgálat vesz részt.

– MTI –
hirdetés