Jelképes összegért bérlik 20 éve az amerikaiak a Táncsics-börtönt

Az amerikaiak 1948-ban vásárolták meg azt az épületet, amelyben egykor Táncsics Mihály raboskodott.

1985-ben Magyarország visszakapta az ingatlant, amelyet azóta jelképes összegért bérel az amerikai követség – mondta el a Független Hírügynökségnek Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Gyurcsány Ferenc kormányfő George Bush amerikai elnökkel folytatott tárgyalását követően jelentette be csütörtökön a Parlamentben, hogy Magyarország néhány hónap múlva visszakapja az épületet.

A Budai Várban, a Táncsics utca 9. szám alatti kétszintes, 1600 nm-es épületet 1948-ban vásárolták meg az amerikaiak – mondta Polgár Viktor.

Egy 1985-ben kötött megállapodás alapján az ingatlan ismét magyar tulajdonba került, de az alku részeként az amerikaiak azóta jelképes összegért, egy hosszú távú bérleti szerződés alapján használják az épületet – tette hozzá.

Az egykori József kaszárnyát, amelyben többek között Táncsics Mihály is raboskodott, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége használja.

Ott tartják például a nemzeti ünnepeken a fogadásokat és a követséget őrző tengerészgyalogosok is az épületben laknak – mondta el a külügyi szóvivő.
hirdetés