Magyarország

2010.08.12. 16:26

Az egészségügyi államtitkárság nem kommentálja a kiszivárgott adatokat

<p>Megdöbbenéssel vette tudomásul a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága, hogy a kórházak adóssságállományával kapcsolatos nyers, még feldolgozatlan és ezért félreérthető adatok kerültek nyilvánosságra.</p>

Az államtitkárság azt írja: alapvető jelentőségűnek tartják az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és velük együttműködésben sikerült az eddig ismeretlen mértékű, eltitkolt adósságállományt feltérképezni. Mint fogalmaznak, világosan látszik, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzati egészségpolitikájának következtében hatalmasra nőtt, az előzetes összesítés alapján 37 milliárd forintos lejárt adósságállomány kezelésével az új kormánynak kell megbirkóznia.

Nem kommentálják

Hozzáteszik: jelenleg is tart az intézményektől beérkezett adatok kiértékelése és az előállt helyzet gazdasági és gazdálkodási okainak feltárása. Az államtitkárság jövő kedden folytatja az egyeztetést a szakmai szervezetekkel, a találkozó előtt a kiszivárgott adatokat nem kívánják kommentálni - olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy az első gyorsösszesítés szerint 33,24 milliárd forint a kórházak lejárt szállítói tartozása. Az egyéb adósságokat is hozzászámolva pedig 36,86 milliárd forint a fizetési határidőn túli kötelezettségük. Eszerint további 38,28 milliárd forint tartozás az, aminek még nem járt le a határideje. Ennek egy részét minden bizonnyal kifizetik majd az intézmények - olvasható a cikkben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!