Jelzőtáblával a száguldozók ellen

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 33 százalékkal kevesebb – összesen 37 – személyi sérüléses baleset történt, mint 2004-ben.

A statisztika alapján megállapítható az is, hogy évek óta a balesetek túlnyomó részét a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás okozza. Az elért eredmények szinten tartása, sőt javítása nem csak célja, de feladata is kapitányságnak.

A cél érdekében egy viszonylag csekély anyagi ráfordítással megvalósítható balesetmegelőzési beruházást kezdeményeztek. Első lépésként – megkeresve az érintett szervek, hivatalok képviselőit – előzetes egyeztetéseket folytattak a 35-ös főközlekedési út illetékességi területünkön található 16,5 kilométeres szakaszára, lakott területen belül, mindkét forgalmi irányból kihelyezni szándékozott RADAR CONTROL feliratú tájékoztató táblák elhelyezéséről.

Ez három települést érint, Nagycsécs, Sajószöged községeket és Tiszaújvárost. A táblák a fenti településeknél a 35-ös főút bevezető szakaszain kerülnének kihelyezésre, melyek tényleges sebesség csökkentést elérő hatását rendszeres (a táblák hatálya alá eső területen végzett) visszatérő traffipaxos ellenőrzésekkel, sorozat mérésekkel kívánják megerősíteni.

Gyakorlati tapasztalat, hogy az ilyen táblák jobban visszatartják a száguldásra hajlamos járművezetőket, mint a lakott terület kezdetét jelző, vagy a sebességet korlátozó jelzőtáblák. Különösen akkor ha ez visszatérően, tényleges sebesség mérésekkel is párosul. Az ilyen méréseknek hamar híre megy, és a járművezetők egy idő után már csak a tábla hatására (tényleges sebesség ellenőrzés nélkül is) lassítanak, jobban figyelnek.

A közlekedés „lelassulása” nagyobb biztonság érzetet ad a települések lakóinak is, nem csak a főúton való átkelésnél hanem a mindennapi életük során (zajártalom, környezett szennyezés, jármű és gyalogosközlekedés) is.

A tervezett beruházás az érintett önkormányzatoktól és a megyei közútkezelő kht.-tól zöld utat kapott, az érintettek támogatásukról biztosították a rendőröket, így hamarosan a terv megvalósul, és remélhetőleg a baleseti helyzet további javulását fogja eredményezni.

HSz
hirdetés