Jerikói börtönostrom : Erősítette az izraeli kormányzópárt népszerűségét

A Kadima Párt népszerűsége egyértelműen nőtt az izraeli hadsereg keddi, jerikói akciója után, derül ki minden friss felmérésből.

Az izraeli katonák a kormányfő utasítására megrohamoztak egy börtönt a palesztin fennhatóságú Jerikóban és kihoztak onnan hat palesztin foglyot, azzal az indokkal, hogy izraeli börtönbe viszik őket, nehogy a palesztinok kiengedjék a terrorizmussal vádolt rabokat.

A kemény fellépés heves tüntetéseket és túszejtéseket váltott ki a palesztin fennhatóságú területeken, Izraelben viszont további népszerűséget hozott a kormányzó pártnak. A március 28-i választások előtt a jobbközép Kadima Párt megerősítette vezető pozícióit.

A szerdán elvégzett három közvélemény-kutatás mindegyike ezt mutatta ki. Ezek szerint a 120 tagú Kneszetben a Kadima 39-43 képviselői helyre számíthat (ez 1-4 fős növekedés a korábbi felmérésekhez képest), a baloldali Munkapárt 16-20 helyre, a jobboldali Likud pedig 14-16 helyre esélyes.

Az egyik izraeli lap felmérése szerint pedig a megkérdezettek 60 százaléka vélte úgy, hogy a keddi börtönostrom elrendelésének főként biztonsági oka volt, 34 százalék szerint viszont csak politikai számítás, választási megfontolás állt az akció mögött.


hirdetés