Jeruzsálem arcai – fotókon

Életkép az egyik utcán
Életkép az egyik utcán - © Fotó: Somos Péter
Kisvárda – A rendezvényen megemlékeznek a holokauszt áldozatairól is.

A zsidókkal kapcsolatos fényképek és dallamok várják az érdeklődőket azon a rendezvényen, amelyet május 30-án 11 órakor rendeznek meg Kisvárdán, a konferencia központban.

Emlékeznek az áldozatokra is

A Rétközi Múzeum, a helyi önkormányzat, a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság és a KALANIT Magyar-Izraeli Baráti Társaság közös szervezésében először megnyitják Somos Péter Jeruzsálem arcai című fotókiállítását, majd Zucker Immánuel, az országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem és a Bét Jehuda közösség főkántora ad koncertet, zongorán kísér Neumark Zoltán zongoraművész. A rendezvényen megemlékeznek a holokauszt áldozatairól is.

A vendégeket köszönti Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, a kiállítást megnyitja a fényképek készítője, Somos Péter, aki sok-sok éven keresztül élt Izraelben.

– A korábbi évekhez hasonlóan a város vezetése és a Rétközi Múzeum az idén is megemlékezik a holokauszt helyi áldozatairól. Ehhez a megemlékezéshez kapcsolódik ebben az évben a Jeruzsálemet bemutató fotókiállítás. Úgy gondolom, hogy a holokausztra adott méltó válasz Izrael Állam kikiáltása volt éppen 70 évvel ezelőtt, 1948. május 14-én – tájékoztatta lapunkat Somos Péter. – Természetesen lehetetlen megismerni Jeruzsálemet csupán fényképek alapján. Nem volt célom képes idegenvezetést tartani, arra ott vannak az útikönyvek. Talán az idegenvezetés nem is egészen ideillő szó, ugyanis a Jeruzsálemben járt ismerőseim mind azt mondták, hogy a rövid idő ellenére otthon érezték magukat. Ezt az otthonérzetet kíséreltem meg becsempészni a fotóimba, s igyekeztem hozzátenni egy kis pluszt is, amit a hívő emberek éreznek meg igazán.

– KM –
hirdetés