Jeruzsálem státusza – Cavusoglu: az OIC-nek Izrael emberiesség elleni bűntettére a legkeményebb választ kell adnia

Ankara – Az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a legkeményebb választ kell adnia Izrael tetteire – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban az OIC rendkívüli külügyminiszteri értekezletét megnyitó beszédében, egyúttal a palesztinok ellen elkövetett emberiesség elleni bűntettnek minősítve a történteket.

Cavusoglu szerint a résztvevők zárónyilatkozatukban egyértelművé teszik, hogy nem engedik Jeruzsálem történelmi státuszának megváltoztatását. Mint fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Államok decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, a hét elején pedig oda helyezte át izraeli nagykövetségét, Washington megsemmisítette a közel-keleti békefolyamat alapjait.

A Gázai övezet határkerítésénél zajló hétfői tömegtüntetések során 59 palesztin halt meg – többségük izraeli katonák által leadott lövések miatt -, és több mint 2700-an megsebesültek.

Cavusoglu hangsúlyozta: az OIC-nek el kell érnie az izraeli hatóságok és a védtelen emberekre fegyvert fogó izraeli katonák felelősségre vonását. Elszomorítónak nevezte, hogy néhány OIC-tagország szerinte nem veszi eléggé védelmébe a palesztinok ügyét.

Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze, és 56 tagország képviselteti magát, a többi között Jordánia, Irán, Katar és Kuvait a legmagasabb szinten. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a török sajtó értesülése szerint fülműtétje miatt nem szállhat repülőgépre, így nem tud részt venni a rendezvényen, helyette Rámi Hamdalláh miniszterelnök lesz jelen. Szaúd-Arábia és Egyiptom külügyminiszterét küldte Isztambulba.

A rendkívüli ülésen a nap folyamán Recep Tayyip Erdogan török államfő is beszédet tart.

Binali Yildirim török kormányfő kedden azt mondta, hogy a muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban a szervezet Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává, valamint arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szintén Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként, és egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.

Törökország álláspontja szerint az izraeli-palesztin válság rendezésekor ki kell kiáltani egy független és szuverén palesztin államot az 1967-es határokon belül, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.

– MTI –
hirdetés