Újévi koccintás a sajtó munkatársaival

Sajtóköszöntő a főkapitányságon
Sajtóköszöntő a főkapitányságon
Nyíregyháza – Dr. Andrékó János r. ezredes és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság vezetői a már hagyományosnak mondható újévi sajtófogadáson köszöntötték a helyi média képviselőit.  Sajtóköszöntő a főkapitányságon 2007.01.19. video

A főkapitány elmondta, hogy nagyra értékeli a megyében működő írott és elektronikus sajtóorgánumok tevékenységét, a rendőrség munkájához nyújtott segítségét. Az ezredes örömmel üdvözölte, hogy a helyi média általában nem sodródik a néhol megfigyelhető szenzációhajhász irányba. Mulatságos ellenpéldaként hozta fel, amikor valahol „Megszúrták a főkapitányt” címmel jelent meg írás egyszerű véradás kapcsán.

A főkapitány megemlítette, hogy a szervezetet érő számos kritika ellenére a rendőrségnek sikerült megőrizni a lakosság bizalmát, amiben a médiának is szerepe volt.

A 2006-os évre visszatekintve Dr. Andrékó János ismertette, hogy sikerült megakadályozni a bűnözés terjedését – sőt, az ismertté vált bűncselekmények számában néhány százalékos csökkenést is regisztráltak. Ebben természetesen nem csak a rendőrségnek volt szerepe, hanem például az itt élő embereknek is. A bűnesetek csökkenése még erőteljesebben volt érzékelhető a kisvárdai, a nyírbátori és a nyíregyházi kapitányság esetében, ahol 10% feletti volt a javulás.

További pozitívumként hangzott el, hogy a szervezett bűnözés tavaly sem nyert teret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A nyomozási eredményesség az országos átlagot meghaladóan 60% feletti, a fehérgyarmati pedig ebből a szempontból az ország legeredményesebb kapitánysága. A megyében folyó körözési munka is kiemelkedő – számos elfogás, köztük 11 toplistás bűnöző rács mögé juttatása bizonyítja az eredményességet.

Javultak a működés technikai feltételei: megújult a gépjárműpark és az informatikai eszközellátottság. Befejeződött a megyei fogda felújítása, az őrizetbe vett személyeket így már európai színvonalon őrizhetik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság kiemelkedett az innováció és minőség iránt elkötelezettségével; több uniós pályázatból sikerült forrásokat lehívni, és az sem véletlen, hogy a magyar rendőrséget két szabolcsi rendőrtiszt képviselte egy nemzetközi minőségügyi konferencián Finnországban.

A kevésbé örvendetes folyamatok között a főkapitány az állomány korábbinál erőteljesebb fluktuációját említette első helyen. 2005-ben 100, 2006-ban 118 dolgozó hagyta el a megyei testületet, további mintegy 70 fő nyugállományba vonulása pedig még folyamatban van. A távozó kollégák pótlására alig volt lehetőség, a munkavégzőkre így egyre nagyobb teher nehezedik. 2007 egyik kihívása az állomány megtartása, a legkritikusabb helyeken pedig a hiány feltöltése lesz. Lehetőség lesz frissen végzett rendőrtisztek és tiszthelyettesek felvételére, bár kisebb számban, mint az kívánatos lenne.

A nyíregyházi rendőrséget érő kritikák nagy része 2006-ban a közterületi prostitúciót említette. A főkapitány elmondta, hogy a jelenség visszaszorításra a rendőrség több esetben intézkedett, mint a korábbi években, számos előállítás és őrizetbe vétel történt. A jelenség azonban nem elsősorban rendőri kérdés, hiszen a prostitúció önmagában nem is bűncselekmény. Egy türelmi zóna kijelölése valószínűleg segíthetne a problémán. 

A közlekedési helyzetet értékelve Tamás György Lajos r. ezredes, közbiztonsági igazgató elmondta, hogy a 2006-ban 66 halálos baleset 69 ember életét követelte. Ez kevesebb, mint az előző években, bár a szám továbbra is tragikusan magas. Csökkent a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma is. Az évben összesen 1246 személyi sérüléssel járó balesetnél helyszíneltek a rendőrök. A fő veszélyforrás a gyorshajtás. A rendőrség hét traffipaxot üzemeltet a megyében, ezek még gyakoribb használatával próbálják kiszűrni a veszélyes sofőröket. Helyszíni bírságként az évben 106 millió forintról szóló csekket állítottak ki a szabálytalan közlekedőknek. Sajnálatos érdekesség, hogy a 2006-ben szankcióként alkalmazott 887 járművezetéstől eltiltást számos alkalommal olyan személyre rótták ki, akinek már korábban bevonták jogosítványát, vagy soha nem is volt neki! 

Dr. Kovács Sándor r. ezredes a bűnügyi helyzetről számolt be. A bűnügyi igazgató aláhúzta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg csökkent az ismertté vált bűnesetek száma. A betörések száma jelentősen alacsonyabb volt, mint a korábbi időszakban, a kisebb lopások viszont többször történtek. Néhánnyal több rablás ügyében indult nyomozás, ezen asúlyos bűncselekmény vonatkozásában ugyanakkor kiemelkedő felderítési eredményességgel dolgoztak megyénk rendőrei. Emberölés miatt 14 eljárás indult a 2005-ös 7-tel szemben. Az esetek túlnyomó többségét a rendőrség megoldotta, a tiszaberceli gyilkosság és egy komorói szállodában felfedezett halott újszülött ügyében tart még a nyomozás. Ez utóbbi ügy kapcsán az ezredes beszámolt róla, hogy a nyomozás szálai Ukrajnába vezetnek.

A fiatal-, illetve gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma alacsonyabb volt, mint korábban. A vagyon elleni bűncselekmények esetében a kárérték megtérülést sikerült duplájára növelni. Sorozat-jellegű bűncselekmények körében leginkább betörések fordultak elő. Éppen a napokban derítettek fel a rendőrök több elkövetői kört is.

Kovács ezredes megköszönte a média képviselőinek, hogy partnerként álltak hozzá a rendőrségi felhívások és a megelőzési anyagok közléséhez.

Az esemény elismerések átadásával zárult. A vasúttársaság sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítéséért dicséretben és jutalomban részesült Herczku Ferenc r. törzszászlós, a Kisvárdai Rendőrkapitányság járőrvezetője, Székely Zsolt r. főtörzsőrmester, a Kisvárdai Rendőrkapitányság balesetvizsgálója, Mizerák János r. főtörzszászlós, a Záhonyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, Szőgyényi Bertlan r. főtörzszászlós, a Záhonyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.

A fenti jutalmakat Dévai Tibor, a MÁV Vasútbiztonsági Igazgatóságának területi vezetője, dr. Andrékó János főkapitány, valamint Harmati Gábor r. alezredes, a Záhonyi és Villás István r. alezredes, a Kisvárdai Rendőrkapitányság vezetője adták át.

A Nyírjákón elkövetett rablás tetteseinek elfogásáért dicséretet és jutalmat kapott Márton Csaba r. törzszászlós, Szabó Ferenc r. törzszászlós, a Baktalórántházi Rendőrős munkatársai, Király Zsolt, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola tanulója.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság területén elkövetett betöréses lopások felderítéséért dicséretben részesült Burik Róbert r. zászlós, Gál János r. törzsőrmester.

A fenti elismeréseket a főkapitány és Szilágyi Mihály r. alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság megbízott vezetője adták át.
hirdetés