Újjáépül a hajdanvolt Rákóczi-kilátó

Újjáépül a hajdanvolt Rákóczi-kilátó
Újjáépül a hajdanvolt Rákóczi-kilátó
Valóra válik a régi terv. Újjáépítik a Rákóczi-kilátót. Vállalkozók, adományozók pénzéből.

Az Európa kulturális fővárosa 2010 címre benyújtott miskolci pályázatban is szerepel az elképzelés: újjáépítenk a Rákóczi-kilátót az Avason.

Sokak sok éves terve-vágya válik valóra azzal, hogy tényleg lesz új kilátó. Az ügy egyik első számú mozgatója dr. Barkóczi István, aki több minőségében is a kezdeményezés élére állt. A városvédő egyesületben, a Miskolciak az Avasért Alapítványban – ahol társelnök –, vagy például az Észak-magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösségben – amelynek elnöke – számos alkalommal volt téma a kilátó. Pontosabban: volt téma a hajdani két kilátó.

Adományokból

Dr. Barkóczi István elmondta: 2006-ra, a 100 éves jubileumra nem sikerült új Rákóczi-kilátót avatni, de elmondható, hogy a centenárium hozta el a jóváhagyást, bejelentést. Hamarosan zászlórúd és zászló mutatja, hol fog állni a kilátó, legkésőbb egy év múlva.

Tervező, kivitelező ingyen, illetve önköltségi áron vesz részt a munkában, ami pénz kell, azt dr. Barkóczi István teremti elő: vállalkozó társai és mások adományai, felajánlásai segítségével épül fel az új kilátó. A Miskolciak az Avasért Alapítvány számláján gyűlik majd a célra felajánlott pénz, hogy, miként a 100 évvel ezelőtti, a mostani kilátó is a köz, a város polgárai adakozásából szülessék meg.

Emlékhely

A tervező Puskás Péter építész, akitől megtudtuk: mindössze két kép maradt fenn a Rákóczi-kilátóról, amely tisztán ácsolat volt, mindössze két hét alatt épült fel, éppen ezért csak pár évig állt. A képek alapján készült a rekonstruált, immár nem csupán fa kilátó – emlékhely – terve. Mások mellett dr. Dobrossy István levéltárigazgató és dr. Dobrik István, a Miskolci Galéria igazgatója javaslatai alapján az alsó két szinten, amely szilárd anyagból épül, közönségforgalmi rész és emékszoba lesz. Fölötte – fából – a három kilátószint, majd a bástyaszerű mellvéd.

A kilátó helyén is sokat gondolkodtak. Nem tudni, pontosan hol állt. Rudolf Mihály építész, a történelmi Avas rekonstrukciójának tervezője jelölte ki a helyet: félúton a mostani, a vasbeton kilátó és az 1956-ban elpusztulté között. Rudolf Mihály arról is beszélt, hogy jó lenne felépíteni az 1934-ben emelt kilátó mását is, a három torony különleges együttest alkotna.

Sz.G.

A két kilátó

Amikor II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvait 1906-ban Kassára szállították, a miskolciak különleges módon tisztelegtek a fejedelem emléke előtt. Egy hatalmas, gerendákból összeácsolt kilátót emeltek, tetejére és oldalára Rákóczi zászlóit, jelvényeit tették ki, ágyút is vittek fel a tetejére, és fáklyát gyújtottak.

A második kilátót 1934-ben emelték, amikor Miskolci Hét elnevezéssel az ország minden részéből ide várták a kultúránkat megismerni vágyókat. Erre az alkalomra készült el az az avasi kilátó, amely 1956-ig volt a város jelképe. Akkor tűz martaléka lett.
hirdetés