Éjjeli sport a csellengő gyerekekért

Debrecen – Olyan családból érkeznek főként, ahol sok a gond: válás, alkoholizmus.

Sétáltam az utcán, amúgy is sokat vagyok kint. Az a lelkész ugyanis, amelyik hat napon át láthatatlan, a hetediken érthetetlen. Szóval ott ültek az árokparton a gyerekek, viháncoltak, azután persze unatkoznak és csinálnak valamit, amit nem kellett volna. Mondtam nekik, hogy gyertek el, tudtok játszani ott is.

Jöttek is, jöttek be – emlékezett Jászai Gyula a kezdetekre. A Nagysándor telepi református közösség lelkipásztora Jenei Zoltán, a Széchenyi kerti gyülekezet vezetőjének biztatására indította 2004 novemberében a péntek esti összejöveteleket. Terem volt hozzá, eszközöket kaptak a Széchenyi kertiektől. Van ping-pong asztaluk, csocsójuk, szobabicikli, kondigép, tollaslabda, bőrfoci.

Pénz nélkül is

Pici a hely, de nagy a népszerűsége a környékben. – Olyan családból jönnek ezek a gyerekek, ahol sok a gond. Elvált szülők, alkoholizmus, vagy a sok munka miatt alig találkoznak a családtagok, a gyereknek meg csak a tévé és a balhé marad. Jobb az, ha idejön, pedig itt nem is cigizhet.

Holott egészen kis gyerekek is szívják – részletezte a bajokat Jászai Gyula. Hullámzik, változik a vendégek száma. Előfordul olyan hét, hogy nem állít be senki pénteken este, de sokszor be sem férnek, annyian érkeznek. – Célt adunk, hogy a pénz nélkül elindulók is biztonságban, kulturáltan tudjanak egy estét eltölteni – válaszolt a miértre a lelkész.

– Teljesen ingyenes ez, de kikötjük, hogy nem lehet rosszat tenni, etnikai megkülönböztetést alkalmazni, alkoholizálni, drogozni. Itt együtt vannak cigányok és nem cigányok. A sport arra is jó, hogy a köztük lévő fal leomoljon, elfogadják egymást. Arról nem beszélve, hogy a rengeteg energiájukat levezetik – sorolta végezetül a lelkipásztor.

hirdetés