Jó legyen a lelkünk tükre

Jó legyen a lelkünk tükre
A statisztikák szerint a magyar lakosság ritkán jár orvoshoz, s ez alól a szemészet sem kivétel. Tudjuk, a szép szemnél vonzóbb nincs, de ennél sokkal fontosabb az, hogy egyik legfontosabb érzékszervünk jó is legyen. Szembetegségek [.pdf – 242KB]

Dr. Pótor Ágnes szemész szakorvos, kontaktológus lapunknak elmondta, a számítógép megjelenése óta egyre többen küzdenek látásbproblémákkal. Már kisiskolás korúak is vannak a páciensek között, és a panaszok csak egy részét okozza az öröklött hajlam, a többiért a külső tényezők mint például a mesterséges fény tehető felelőssé.

Éppen ezért, hogy még időben korrigálni lehessen az elváltozásokat, érdemes évente felkeresni a szemész orvosokat. S nagyon fontos, hogy orvost válasszunk akkor, amikor nem tudjuk mi is van a panaszok hátterében. A szalonokban dolgozó optometristák ugyanis kiválóan értenek a fénytörési hibák kezeléséhez, viszont csak az orvosok tudják megállapítani, ha a panaszokat cukorbetegség, magas vérnyomás, daganat vagy hályog okozza.


A szem betegségei
Kezelési módszerek
fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás) szemüveg
zöldhályog szemcsepp, lézerkezelés
szürkehályog műtét
Egyéb látást rontó tényezők:
agydaganat, cukorbetegség, magas vérnyomás

S éppen a szem egyediségéből adódik az is, hogy a drogériákban, benzinkutaknál kapható szemüvegek hosszú távon alkalmatlanok a látás korrigálására. Dr. Pótor Ágnes úgy fogalmazott, tűzoltásnak megfelelő, egy ilyen ókulárét ha a sajátunk eltört vagy elveszett, de tartós hordásuk során ronthatják a szemet. A két látószerv ugyanis még egy embernél sem azonosan működik, s csaknem kizárt, hogy ezek az egyenszemüvegek mindenkinél beválhatnak.

Legtöbbször csak a diszkomfortérzetet, a fejfájást, a könnyezést érzékelik akik ilyet hordanak, s csak az orvosi vizsgálatok után derül ki, hogy a rossz szemüveg a hibás. Jó szemüvegre van tehát szükség, s szemüvegre ha muszáj. Mert azok, akik divatból nem viselnek pápaszemet, nem is gondolják, milyen veszélynek teszik ki magukat. Bizonytalanul közlekednek, vezetésnél magukon kívül másokat is veszélyeztetnek, s csak foltokat látnak a körülöttük lévő világból. Maguk sem tudják, milyen boldogságot okozhat hosszú vaklálás után az éleslátás. S ha nem tetszik a modern divatos szemüvegek skálája, még mindig választhatnak egy láthatatlan kontaktlencsét.

Divat és napszemüveg

Bihari Zoltánné, az egyik nyíregyházi optika ügyvezetője elmondta, a választásnál sokan a sztárokon látott szemüvegeket részesítik előnyben. A középkorosztály inkább konzervatív,vannak akik ragaszkodnak az évtizedeken át megszokott típusokhoz. A napszemüvegek esetében sem a divat a legfontosabb, hanem, hogy valóban óvják meg a szemet a káros sugaraktól. Ezek vásárlásánál is a szaküzleteket kell tehát előnyben részesíteni. S mindenkinek az egyéniségéhez kell választani, mert hiába menő a 60-as évek hatalmas szemüvegkerete, ha nem áll jól, mert teljesen eltakarja, a hamvas törékeny tiniarcot.

– Pók Viktória –
hirdetés