(Jó) Szomszédsági program

Az INTERREG Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program célkitűzése a határon átnyúló gazdasági együttműködés támogatása és a határ menti infrastruktúra fejlesztése révén a térség jelenlegi helyzetének javítása, periferikus jellegének megszüntetése.

A program első pályázati körében 32 projekt jut támogatáshoz. A nyertes projektek a megvalósítás kereteiről, lehetőségeiről és feltételeiről kapnak ma tájékoztatást Egerben.

Hazánk uniós csatlakozásával a Phare határon átnyúló együttműködéseket támogató programokat az INTERREG Közösségi Kezdeményezési programok váltják fel. Az INTERREG kezdeményezéseket – szemben a regionális és egyéb strukturális programokkal – az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, mint az egész európai térség fejlesztése és kohéziója szempontjából alapvetően fontos együttműködési területeket. Magyarország 2004 és 2006 között négy INTERREG IIIA típusú programban érdekelt, köztük a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Programban (a másik három a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program, az  Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Program és a Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határ menti Együttműködési Program)

Határon innen és túl

Az INTERREG IIIA Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program átfogó célja az üzleti szolgáltató szféra fejlesztése, a kis- és középvállalkozások támogatása, a kapcsolatépítés, a közös tervezés, és a határ menti vidékfejlesztés, valamint a határ menti infrastruktúra fejlesztés területén a környezet- és természetvédelmi együttműködés és a térség kisléptékű közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Magyarországon és Szlovákiában a program finanszírozása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és nemzeti társfinanszírozásból, Ukrajnában a TACIS programból történik. Magyarország 2004-2006 között összesen 4,2 milliárd forint támogatási keretet használhat fel. A programban pályázhatnak és pályáztak közjogi vagy magánjogi közhasznú, illetve meghatározott közfeladatok ellátására létrehozott non-profit jogi személyek, gazdaságfejlesztési témákban kis- és középvállalkozások, amelyek az együttműködésbe legalább egy szomszédos országbeli partnert bevonnak az érintett határrégiókból, és székhelyük (vagy egy regionális/helyi fiókjuk) e térségben működik. A határrégió területei Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest főváros.

Jól pályázott a megye

A Magyarország számára felhasználható támogatási keret összesen 4,2 milliárd forint, ebből a 2005. március 10-én meghirdetett első pályázati fordulóban közel 2,9 milliárd forintot kötöttek le. Ebben a fordulóban a három országból összesen 314 pályázat érkezett be; a 47 nyertes pályázatból 32 magyarországi részvételű. A 2005. december 1-jén meghirdetett második pályázati fordulóban a határrégióból összesen 462 pályázat érkezett. Magyarország – a közös magyar-szlovák pályázatokkal együtt – 313 pályázatban érintett: ez szám szerint Győr-Moson-Sopron megyében 39, Komárom-Esztergomban 2, Nógrádban 19, Hevesben 16, Borsod-Abaúj-Zemplénben 82, Szabolcs-Szatmár-Beregben 56, Pest megyében 22 és Budapesten 40 pályázatot jelent. Ezen belül 286 pályázatnál hazai szervezet a főpályázó. A második körben az összességében 1,34 milliárd forint támogatási keretre több mint kilencszeres igény mutatkozott, ez számszerűen közel 12,5 milliárd forintot jelent.

OlKa
hirdetés