Jobb lesz a tavalyinál a májusi sörellátás – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

Jobb lesz a tavalyinál a májusi sörellátás – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as és 1988-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. május 1., szombat

Ma: nincs záróra

A belügyminiszter május elseje megünneplésével kapcsolatban különféle könnyítéseket engedélyezett. Elsejéről másodikára virradó éjszaka nincs záróra, reggelig tarthatnak nyitva az étkezők és szórakozóhelyek, színházak, mozik. A táncmulatságokat és össztáncokat sem korlátozza záróra.

Petőfi ikertestvére

Nyíracsádon láttuk Berky Nándor, Nyíregyháza komoly, nagy tehetségű szobrászművészének Petőfi-szobrát. Szép alkotás, tökéletes mása a Nyíregyházán még fel nem állított Petőfi-szobornak. Nem tartjuk helyesnek Petőfi uniformizálását. Petőfi ugyan Nyíracsád népének is ugyanazt jelenti, mint Nyíregyházának, de ne lássuk el Szabolcsot típus-Petőfi-szobrokkal!

Hatvan éve írtuk

1958. április 30., szerda

Vályogvető szakcsoport alakult

Tiszadadán március elsején alakult 15 családból egy vályogvető szakcsoport. A lakosság eddig már 80 ezer darab vályogot jegyeztetett elő. A községi tanács és a társadalmi szervek segítik a szakcsoportot, amelyben megindult a kulturális és sportmunka is. A múlt vasárnap a prügyi cigányokkal játszottak labdarúgó-mérkőzést Prügyön, 4:0-ra győztek. Vasárnap Tiszadadán lesz a visszavágó mérkőzés. A földműves-szövetkezet segíti egy teknővájó szakcsoport megalakulását is.

Megverték Puskás Ferencet

Puskás Ferenc, a magyar labdarúgás egykori sztárja, aki Ausztriába disszidált, hétfő este feltűnést keltő botrány középpontjába került a bécsi Haydn-moziban. Puskás a Sztálingrádi orvos című nyugatnémeti film vetítése közben a mögötte ülő munkások többszöri figyelmeztetése ellenére szovjetellenes megjegyzéseket tett. Johann Seidl 38 éves ­parkettgyári munkás felháborodásában többször arcon ütötte Puskást. A parázs botránynak a rendőrség azzal vetett véget, hogy mind Puskást, mind Seidlt előállította a kerületi kapitányságra. Személyi adataik felvétele után mindkettőjüket szabadon bocsátották, egyben közbotrányokozás miatt eljárást indítottak ellenük.

Ötven éve írtuk

1968. április 30., kedd

Jó sörellátást ígér az ipar

A Söripari Vállalat nyíregyházi kirendeltségén újságolták, hogy májusban tovább javul a sörellátás. Palackozott sörből mintegy 3400 hektoliternyit hoz ­forgalomba a kirendeltség, ezen ­kívül 5–600 liter Kinizsit, Délibábot és Nektár sört kapnak. Javítja az ellátást és az igények kielégítését az, hogy 6 ezer hektoliter belföldi, s 2000-2500 hektoliter külföldi hordós sört ütnek csapra. Összesen 11 ezer hektoliter sört hoznak forgalomba májusban Nyíregyházán és a kirendeltséghez tartozó községekben, s így az idei májusi ellátás jobb lesz, mint a tavalyi.

1968. május 4., szombat

Műemlékvédelem megyénkben

A Tiszántúl, így Szabolcs-Szatmár megye is gazdag műemlékekben. Ezeket az Országos Műemléki Felügyelőség védi, illetve újítja fel. Ez évben a legnagyobb munkát a tuzséri kastély felújítása jelenti, amelyet 5 millió forintos költséggel kultúrkombináttá képeznek. Felújítják Tákoson 150 ezer forintos költséggel a népi jellegű templom tetőszerkezetét is. Komlódtótfaluban a kastély tetőszerkezetének rendbehozására kerül sor. A műemlék-felügyelőség nyíregyházi kirendeltsége a megye határain túl is végez munkálatokat. Sárospatakon e hónap közepén adják át a várban a Borostyán éttermet és szállót, amely szabolcsi turistáknak is látogatott kirándulóhelye.

Negyven éve írtuk

1978. május 4., csütörtök

Harmincéves az Országos Mentőszolgálat

Jubilálnak a mentősök, akik egészségünk, sőt létünk érdekében a másodpercekkel is küzdenek. Harminc évvel ezelőtt alapították meg az Országos Mentőszolgálatot. A kezdeti időkben négy autó járta a gidres-gödrös szabolcs-szatmári utakat, ma csak a nyíregyházi állomás gépparkja 25 korszerű gépkocsiból áll. Megyénkben van az ország harmadik legnagyobb mentőszervezete, a központban két rádió adó-vevő és egy mágneses térkép is található. A technikai feltételek is jónak mondhatók: több külföldi műszert kaptak az utóbbi években, Budaörsön négy repülőgépük van, ebből kettő svájci gyártmányú Pilátus. Sürgős és komplikált esetben a gép leszáll a nyíregyházi repülőtéren, így a beteg hamar a fővárosba érhet. A Vöröshadsereg útján már kinőtték a mentőállomást, jövőre új épül az Orosi úton, és a következő években Baktalórántházán is.

Harminc éve írtuk

1988. május 5., csütörtök

Penyige nyolcszáz éves

A Hazafias Népfront községi bizottsága és a művelődési ház honismereti szakköre emlékünnepélyt tartott a község fennállásának nyolcszázadik, illetve a szakkör alakulásának tizedik évfordulóján. Az ünnepi műsor mellett néprajzi vásár és batyus bál is színesítette a programot, amelyre szinte az összes penyigei lakos kíváncsi volt.

KM
hirdetés