Jóból is rosszat

Kiszivárgott – miután egy honatya valamilyen kapcsolódó témában érvként hivatkozott a bennfentes értesülésére -, hogy jövőre jelentős minimálbér-emelést tervez a kormány. A jelenleginek egynegyedével havi 140 ezer forintra fölsrófolni szándékozott legkisebb havi bérnek – amellyel egy nívóra kerülnénk mi, magyarok a rendszerváltó közép-európai államok között ez ügyben (is) éllovas lengyelekkel – normális esetben örvendeni kéne. Galambos Béla jegyzete.


Minden más helyén a világnak bizonyára így is lenne, még a sajtó is így kommentálná a jó hírt. Ám nálunk úgy látszik, ez nem megy. Nem fér bele a politikai korrektség – hívei szerint megkérdőjelezhetetlen – doktrínájába. A médiumok egyik fele, háta mögött a velük szimpatizálókkal, most is fanyalog.

Az egyik bulvárlap például, ragaszkodva valamelyik sajtócézár nagybecsű „A jó hír, az reklám, csak a rossz az igazi” útmutatásához, egyenesen a „durva” jelzőt használta a minimálbér-emelési szándékra, ami nagyjából olyan, mint mondjuk „borzalmasan meghitt esküvői szertartást” emlegetni. Persze minden számnál lehet nagyobbat mondani, s fitymálni – az egyébként tényleg igen alacsony – hazai bérek felzárkóztatására tett erőfeszítéseket. Csak egyet ne felejtsünk: itt egy többszörös hendikeppel induló országot kell talpra állítani fenntartható módon! Széthúzással erre csekély az esély.

Galambos Béla

Címkék: ,hirdetés