Jogerős az érpataki időközi választásról szóló határozat

Akt.:
Jogerős az érpataki időközi választásról szóló határozat
© Fotó: Pusztai Sándor
Érpatak – Megtartják-e az időközi választást december 11-én Érpatakon? – fordult hozzánk több helyi lakos, miután egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg az elektronikus és nyomtatott sajtótermékekben.

Mint ismeretes, szeptember elején minősített többséggel döntött az önkormányzat képviselő-testülete a feloszlatás mellett, így a helyi választási bizottság (hvb) határozata alapján urnák elé kell járulniuk a község lakosainak december 11-én, hogy önkormányzati képviselőket és polgármestert válasszanak Érpatakon.

Kozma Péter megyei kormánymegbízott nem sokkal később arról számolt be, hogy a képviselő-testület döntése – az erről szóló jegyzőkönyv alapján – vélhetően nem volt jogszerű, ezért a kormányhivatal kifogással élt. „A törvény kimondja: csak előzetesen elfogadott és megtárgyalt napirendi pontok szerint lehet határozatokat hozni, ám a polgármester nem tette fel szavazásra a napirendeket. Volt ugyan egy tanácskozás, de ez nem egyenlő a testületi ülés jogerős határozatával!” – nyilatkozta a kormánymegbízott.

– Hogyan befolyásolja a kormányhivatal utólagos normakontrollja az időközi választás megtartását? – kértünk szakmai állásfoglalást a település jegyzőjétől.

Dr. Kardos Csaba elismerte: speciális helyzet állhat elő a magyar jogrendszer hiányosságainak „köszönhetően”. – A polgármesternek címzett törvényességi kifogás megérkezett a kormányhivataltól. Ezt a település első embere a megjelölt határidőig, október végéig a képviselő-testület elé viszi, hogy eldöntsék, figyelembe veszik-e érdemben a feloszlásról szóló testületi döntés legitimitását megkérdőjelező jelzést. Egy biztos: az időközi választás időpontját kitűző hvb-határozat jogerőssé vált. – Igen érdekes helyzet állna elő – tette hozzá a jegyző –, ha a kormányhivatal bírósághoz fordulna, s jóval a lezajlott időközi voksolás után végül neki adna igazat az ítélőszék. Akkor ki lenne a legitim polgármester Érpatakon, a korábbi, vagy az új?

Volt fellebbezési lehetőség

Orosz Mihály Zoltán polgármester szerint a törvényes döntéshez szükséges feltételeket maximálisan teljesítették, az érpataki testület szándéka és akarata egyértelműen a saját (ön)feloszlatására és az új választás kiírására irányult.
– Többórás tárgyalás után született meg a határozat név szerinti szavazással. A feloszlatás vagy feloszlás közötti nyelvtani különbségtétel, ami „valamiért” a megyei kormányhivatal szemét szúrja – érdemben nem változtat a döntés tartalmán, mert az csak fogalmazásbeli különbség. Természetesen a feloszlatás szó hallatán senkiben nem merült fel az országgyűlés hatáskörének elvonása, mindössze a saját hatáskörben való önfeloszlatás lehetőségével élt a helyi képviselő-testület Érpatakon.

– Megdöbbentő viszont, hogy a kormányhivatal „nagyvonalúan” mellőzni igyekszik, nem hajlandó figyelembe venni azt a tényt, hogy a helyi választási bizottság szeptember 15-ei határozata ellen volt fellebbezési lehetőség, amelyben az új választás kapcsán elő lehetett volna adni az aggályokat, de senkitől nem érkezett semmilyen panasz és fellebbezés, ezért a választást 2016. december 11-ére kitűző határozat már jogerőre emelkedett – fejtette ki Orosz Mihály Zoltán.

A kormányhivatal bírósághoz fordul, ha az érpataki képviselő-testület „köti az ebet a karóhoz”.

Nyíregyháza. A Kelet-Magyarország szerdai számában és a portálunkon „Jogerős az érpataki időközi választásról szóló határozat” című cikkünkben megjelentekre reagálva, Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott leszögezte: a hivatal továbbra is fenntartja a korábban kifejtett véleményét.

„Amennyiben Érpatak Község Önkormányzat képviselő-testülete a kibocsátott törvényességi felhívással nem ért egyet, úgy a kormányhivatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 139. paragrafusában meghatározottak szerint az illetékes közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordul, ahol kezdeményezni fogja az önkormányzati határozatok felülvizsgálatát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a jogerős bírói ítélet megszületéséig nem kíván a továbbiakban a kérdéssel foglalkozni” – áll a kormánymegbízott közleményében.

KM-PI


Polgármester: méltatlansági aggály

Nyíregyháza – Érpatak, Kisléta és Szakoly is téma volt a kormányhivatali sajtótájékoztatón.

 

 

 


Mi történt Érpatakon? – „Ránk uszította a közmunkásokat”

Érpatak – Ahogy már beszámoltunk, keddi ülésén 4:3 arányban feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület. Az esetről és előzményeiről Orosz Mihály Zoltán szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be. Szerettük volna megszólaltatni a másik oldalt is.

 


Feloszlatta magát a szabolcsi Érpatak képviselő-testülete

Érpatak – Feloszlatta magát Érpatak képviselő-testülete keddi ülésén, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani – közölte a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője szerdán az MTI-vel. A község független polgármestere szerint egyes képviselők együttműködésének hiánya csődközeli helyzethez vezetett volna.
hirdetés