Jogi viták bíróság nélkül

A szakemberek most dolgozzák ki, hogy a mediációt, mint a peres eljárások elkerülésének egyik lehetséges eszközét, minként lehet átültetni a büntető törvénykönybe – hangzott el pénteken az Országos Mediációs Egyesület éves közgyűlésén.

A rendezvény egyik témája az volt, hogy a mediációt (közvetítés) polgári peres alkalmazásán kívűl miként lehet használni egyes büntetőjogi esetekben is.

A közgyűlésen jelen volt Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki támogatásáról biztosította az egyesületet, és a mediáció uniós helyzetét is felvázolta.

A mediációt eddig csak polgári vonzatú ügyekben alkalmazták, de az ausztriai gyakorlathoz hasonlóan hamarosan átültetik egyes büntetőjogi esetekre is.

 Ennek jogi hátterének megalkotása folyamatban van, és 2007-ben véglegessé válhat – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Dr. Gulyás Kálmán, az egyesület alelnöke.

Tavaly 600 esetben kérték egy mediátor (közvetítő) segítségét vitás ügyekben. A közvetítő érdekegyeztető munkájával 80 százalékban sikerült a bírósági út helyett kiegyeznie a két félnek.
hirdetés