Jogsi: van, amikor kötelező nemet mondania az orvosnak

Dr. Zilahi Zsolt vizsgálat közben
Dr. Zilahi Zsolt vizsgálat közben - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Vannak olyan betegségek, amelyek kizáró okai a jogosítvány megszerzésének, meghosszabbításának.

Sajnos, tény, hogy sok balesetnek egy hirtelen rosszullét az előidézője. Éppen ezért ne háborodjunk fel, ha az orvosok betartják azt, amit kell és ezzel megelőzhetnek súlyos baleseteket.

– Valóban, akik jogosítvány megszerzéséhez, vagy meghosszabbításához jelentkeznek a háziorvosuknál vizsgálatra, azoknak tudomásul kell venniük: vannak olyan előírások, amiket be kell tartatnunk – kezdte lapunk tájékoztatását a témáról dr. Zilahi Zsolt háziorvos, kardiológus főorvos.

– Amennyiben valaki egészséges, vagy nincs komoly betegsége, akkor három alapvizsgálatot végzünk el: ellenőrizzük a látást (számok leolvasása tábláról), a színtévesztést (számok kiolvasása a könyvből) és a vérnyomást. Az idősebbeknél gyakorta jelentkeznek olyan betegségek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezeknél mindig szakorvosi vizsgálatnak kell eldöntenie azt, hogy kaphat-e vezetői engedélyt a kérelmező, vagy sem.

Nem szabad eltitkolni

– A gyakori problémák egyike a kettős látás – folytatta Zilahi Zsolt. – Ilyenkor szemész szakorvos dönti el, hogy lehet-e vezetni, vagy nem. Ha valaki krónikus betegségben szenved, mint például a cukor-, szív-, pszichiátriai vagy daganatos betegség, akkor a jogszabály alapján szakorvosi véleményezés, és rendszeres ellenőrzés szükséges.

Teljesen észszerű, hogy olyan betegségekben szenvedők, akiknél váratlan rosszullét következhet be, amely miatt nem képes az autót biztonságosan vezetni, azok ne ülhessenek a volán mögé.

– Több kizáró ok is van. Ilyen például a súlyos szívritmuszavar, valamint a nyugalmi állapotban, vagy érzelmi hatásra bekövetkező angina pectoris, vagyis a szívizomzat vérellátási elégtelensége. Ugyancsak kizáró ok, ha valaki cukorbeteg és hipoglikémiás rohamai során külső segítségre szorul.

– Nemet kell mondani az alkoholfüggőségben szenvedőknél, illetve azoknál is, akik rendszeresen használnak pszichotróp anyagokat, vagy a vezetési képességeit jelentősen befolyásoló gyógyszereket. Természetesen valamennyi okot, betegséget hosszú lenne felsorolni, ám a jogosítványt igénylőket vagy meghosszabbítókat háziorvosuk tájékoztatja. Fontos, hogy semmilyen problémánkat ne titkoljuk el, mert az akár tragédiához is vezethet. Azt pedig senki sem szeretné – hangsúlyozta dr. Zilahi Zsolt.

Érvényességi idő

Nem hivatásos („A” és „B” kategóriás) jogosítványok érvényessége

50 éves korig 10 év

50-60 év között 5 év

60-70 év között 3 év

70 éves kor felett 2 év

KM-ML
hirdetés