jogtalanul fizettetnek pluszpénzt az utazási irodák

Tavaly több mint 100 panasz érkezett amiatt, hogy az utazási irodáknál a szerződések megkötését követően emelték áraikat.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kész akár a bírósághoz fordulni abban az esetben, ha az utazási irodák nem változtatnak jogsértő magatartásukon, és pénzt kérnek olyan szolgáltatások után is, amelyekre egyébként nincs jogszabályi lehetőségük.

Bár a legtöbb esetben az emelés kisebb volt 10 százaléknál, az irodák ezt gyakran a jogszabályok megkerülésével tették.

Az utazási irodák legtöbbször arra hivatkozva emeltek a szerződéskötés után árat, hogy be kell építeniük a repülőjegyek árakba az úgynevezett kerozindíjat.

 Ez azért jogtalan, mert a kerozin árát nem határozzák meg nemzetközi egyezmények.

 Emellett a kerozin nem olyan termék, amely hatósági ármegállapítási jogosultsággal rendelkezik.

Egy kormányrendelet viszont csak ebben a két esetben teszi lehetővé, hogy a korábban meghatározott árhoz képest utólagos díjemelést foganatosítsanak – mondta a Független Hírügynökséget a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője.

Siklósi Máté hozzátette, a jogszabályok azt is előírják, hogy az utazási irodák az utazás előtt 20 nappal már nem emelhetnek árat., a legtöbbször azonban ezt sem tartják be.

 Az irodák gyakran azzal is becsapják ügyfeleiket, hogy ha valaki nem hajlandó az új feltételek között fizetni és visszalép, akkor kötbért fizettetnek vele.

Erre csak akkor lenne joguk, ha az utas lép vissza például arra hivatkozva, hogy már nincs kedve elutazni.

 Ha amiatt áll el valaki az utazástól, hogy nem tudja elfogani az új feltételeket, az utazási irodának kell kárpótolnia az utast, például úgy, hogy hasonló áron másik utazást ajánl fel.

Az ügyfelek azonban többnyire nincsenek tisztában jogaikkal.

A helyettes szóvivő elmondta, a nyári szezon megkezdésekor levélben hívták fel az utazási irodák figyelmét a jogsértések megszüntetésére.

Ha ennek nem tesznek eleget a cégek, akkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kész közérdekű keresetet benyújtani az illetékes bíróságokon.

Siklósi Máté azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor.
hirdetés